Prima pagină » Știri » Permisul de conducere al Principesei Maria și evantaiul Reginei Elisabeta, scoase la licitație

Permisul de conducere al Principesei Maria și evantaiul Reginei Elisabeta, scoase la licitație

Permisul de conducere al Principesei Maria și evantaiul Reginei Elisabeta, scoase la licitație
Permisul de conducere al Principesei Maria și evantaiul Reginei Elisabeta se numără printre atracțiile "Licitației România Regală", care va fi organizată, pe 4 octombrie, de casa de licitații Artmark, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Permisul de conducere al Principesei Maria și evantaiul Reginei Elisabeta se numără printre atracțiile „Licitației România Regală”, care va fi organizată, pe 4 octombrie, de casa de licitații Artmark, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Licitația România Regală” va avea loc pe 4 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel din București, și aduce în atenția colecționarilor de artă obiecte rare, piese care au aparținut membrilor familiei regale, precum și aristocrației românești.

La licitație vor fi scoase 140 de loturi selecționate din cei 80 de ani ai monarhiei românești, permisul de conducere al Principesei Maria și evantaiul Reginei Elisabeta fiind câteva dintre atracțiile evenimentului.

Permisul Principesei Moștenitoare, viitoarea Regină Maria (1875-1938), a fost eliberat de Touring-Club-ul german, filiala din München, în anul 1909. Mașina pe care o conducea principesa, după cum reiese din datele cuprinse în permis, era un Mercedes, model 35 H, număr de fabricație 5060, serie a motorului 7798. Principesa Maria este una dintre puținele femei care au străbătut, la acea dată, Germania la volanul unui automobil, lucru pe care nu și l-a permis în România, precizează Artmark. Valoarea estimativă a acestui document este cuprinsă între 5.000 – 6.000 de euro.

Un alt obiect care a aparținut unei îndrăgite regine a României este un rafinat evantai din fildeș. Acesta este inscripționat în argint cu monograma Reginei Elisabeta, pseudonimul literar CS (Carmen Sylva). Fețele principale sunt din fildeș, una fiind decorată cu un decor vegetal, iar inelul de prindere a lamelelor este din argint. Evantaiul este stil Art Nouveau și datează din anul 1900. Prețul estimativ al evantaiului este 300 – 600 de euro.

Cel mai valoros lot al licitației din 4 octombrie este Ordinul Ferdinand în grad de Colan, instituit în 1929, și care este estimat la 25.000 – 45.000 de euro. Personalități precum Regina Maria, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu au fost printre puținele care au primit această distincție. Oferit celor care se distinseseră în lupta pentru realizarea Statului Național Român, ordinul cuprindea șase clase, trei inferioare și trei superioare, gradul Colan fiind cel mai important.

Începând de joi, obiectele selecționate pentru „Licitația România Regală” vor putea fi admirate la sediul Artmark din Palatul Cesianu – Racoviță din Capitală, iar pe data de 4 octombrie, expoziția va putea fi vizată la J.W. Marriott Grand Hotel, locul de desfășurare al licitației.

Artmark este o casă de licitații de artă înființată în 2008. În cei cinci ani de existență, Artmark a organizat aproape 100 de licitații de artă, care au pus în vânzare peste 10.000 de opere de artă și obiecte de colecție.

Vânzările publice (prin licitații de artă) ale Artmark au crescut de la 5,5 milioane de euro în 2010 la 11 milioane de euro în 2011, într-o piață a vânzărilor publice care a crescut de la aproximativ 8,3 milioane euro în 2010 la aproximativ 14 milioane euro în 2011.

Citește și