PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani

PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani
PERSPECTIVĂ. Părintele Calistrat despre predarea educației sexuale în școli: Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani
Publicat: 04/06/2020, 00:23
Actualizat: 09/06/2020, 11:21

Părintele Calistrat a vorbit la emisiunea Sinteza Zilei, Antena 3, despre modificarea legii care prevedea obligativitatea organizării în școli a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, astfel încât aceste ore se vor ține doar cu acordul părinților. Legea va merge la președinte pentru promulgare. Printre invitații emisiunii s-a numărat unul dintre inițiatorii amendamentului, senatorul PSD Titus Corlățean, care a spus că Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune.

Părintele Calistrat este de acord ca adolescenții, începând cu vârsta de 14 ani „să intre în cunoștințele vieților personale”

„Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani. Atunci este vârstă și când un copil primește buletinul și este și vârsta pubertății, când războiul hormonilor intră în trupul lui și începe să își facă activitatea biologică”.

Părintele Calistrat spune că nu e o rușine ca părinții să vorbească despre educația sanitară

„Când avem de a face cu părinți responsabili sau cu niște părinți care și-l educă pe cel mic într-un mod civilizat și moral, etic, părinții pun accent pe două lucruri:  să fie educat prin învățătura pe care a dobândit-o în sânul familie și să pună accent pe școală și pe valorile intelectuale, iar după vârsta de 12-13 ani, nu cred că e o rușine ca părinții să vorbească despre aceste lucruri”.

Părintele Calistrat spune că anumiți medici specialiști, cum ar fi endocrinologul și doctorul de boli venerice, poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, o vârstă la care sunt necesare astfel de informații.

„Noi ne luptăm de ceea ce numim hormonii. Avem atâtea cadre sanitare, spre exemplu endocrinologul și doctorul de boli venerice, care poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, cu fetele separat, tot ce ține de etica feminină și separat cu băieții.

Atunci nu e o greșeală și nu cred că e abuz. Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu: Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune

Parlamentarul PSD, Titus Corlateanu  a spus în cadrul emisiunii că în prezent există riscuri și provocări, iar principalul argument folosit în modificarea legii a fost prevenirea transmiterii bolilor cu caracter sexual. De asemenea, a subliniat că Declarația Drepturilor Omului definește entitatea umană cu conștiință și rațiune.

„Societatea de astăzi e diferită de cea de acum 20-30 de ani. Există riscuri și provocări. Noi am menținut în proiectul de astăzi transmiterea bolilor cu caracter sexual. Declarația Drepturilor Omului nu folosește criteriul biologic, ci definește entitatea umană cu conștiință și rațiune. Noi dacă știm aceste lucruri, dacă ne gândim la traseul celor care le-am dat viață, trebuie să o facem cu înțelepciune, fără să intervenim în inocența lor. Educația sexuală este importantă. Noi am refuzat un anumit tip de educație sexuală”.

Camera Deputaților a votat, miercuri, decizional, modificarea legii prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de „educație sexuală” în „educație sanitară”. În favoarea proiectului au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit iar alți 35 s-au abținut.

Pe 3 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Pe 26 mai, mai mulți deputați și senatori PSD și PNL au venit cu un amendament care limitează efectele Legii 45. Inițiatori au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament.

Ce prevede Legea 45/2020

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Ce schimbă amendamentul

„Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viața intimă ar trebui să se facă în familie 

Patriarhia Română consideră că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului.

„În ţara noastră, numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului”, se arată în comunica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor