Prima pagină » Știri » PESTA PORCINĂ a fost confirmată în al 15-lea județ, Dolj

PESTA PORCINĂ a fost confirmată în al 15-lea județ, Dolj

PESTA PORCINĂ a fost confirmată în al 15-lea județ, Dolj
Pesta Porcină Africană a fost confirmată la un porc dintr-o gospodărie din județul Dolj. Vezi MĂSURILE luate de autorități pentru A OPRI răspândirea virusului

„În data de 30 octombrie, 2018, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, județul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit în această dimineață, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației”, se scrie într-un comunicat de presă transmis de ANSVSA.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.

„ANSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat la medicul veterinar, DSVSA județene sau autorităților locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, au mai afirmat reprezentanții Autorității.

PPA era semnalată până joi, 25 octombrie, în 266 de localități din 15 județe, cu număr de 1.042 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale), potrivit ANSVSA. De asemenea, au fost înregistrate 136 de cazuri la mistreți, iar, în total, au fost eliminați 354.604 porci afectați de boală, se menționează într-un comunicat de presă al ANSVSA.

Spre comparație, PPA evolua, la data de 18 octombrie, în 260 de localități din 14 județe, cu 1.021 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale. De asemenea, PPA era depistată la 107 cazuri de mistreți, iar în total fuseseră eliminați 353.914 porci afectați de boală.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse, până la 25 octombrie, cinci focare în județul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii S.C. Carniprod SRL (din județul Tulcea) și-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în județele: Satu-Mare, din data de 31 august 2018, și Bihor, din data de 8 august 2018.

Foto: Hepta

Citește și