PESTA PORCINĂ a scăpat de sub control. Număr record de porci sacrificați la cea mai mare FERMĂ din România
Inițial, existența pestei porcine africane a fost confirmată de un laborator veterinar din Brăila, dar pentru confirmarea oficială a virusului a fost nevoie și de o confirmare a Laboratorului Național de Referință din București.
Rezultatele analizelor făcute în Capitală au venit sâmbătă și au confirmat contaminarea cu virusul pestei porcine africane la ferma din Gropeni, județul Brăila.
Astfel, toți porcii din fermă, aproximativ 140.000 de animale, vor fi eutanasiați, iar operațiunea va începe luni, fiind necesare pregătiri din cauza numărului foarte mare de animale care vor fi sacrificate.
Confirmarea de la Gropeni apare la scurt timp după ce virusul a fost confirmat la un alt complex din județul Brăila, unde erau 35.000 de porci.
Autoritățile spun că pesta porcină a pătruns în marile ferme prin intermediul apei infestate de porcii morți aruncați în Dunăre.
„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme este cauzată de apă, ambele ferme se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv joi, a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească între Brăila și Galați. Sunt cetățeni inconștienți, din cauza cadavrelor aruncate în Dunăre se întâmplă ce se întâmplă în aceste ferme din județul Brăila”, a declarat directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, Gicu Drăgan.
Din cauza pestei porcine care a pătruns în marile ferme din județul Brăila pierderile economice sunt uriașe, sute de oameni au rămas fără loc de muncă iar societățile care aveau contracte cu crescătorii de porci să intre în faliment.
„Îmi vine să plâng, să văd zeci de mii de animale sacrificate. Nu știu dacă dumneavoastră realizați lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a închis deja. În șomaj toată lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucată bună din ea. Bănuiesc că tot sud-estul țării noastre este la pământ și va fi în continuare la pământ”, a declarat fostul șef al fermei de porci de la Tichilești, Alexandru Dumitrescu.
Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 34 de focare de pestă porcină africană în gospodării și în exploatații comerciale, peste 30.000 de porci fiind deja eutanasiați de veterinari.
Până la finalul campaniei vor fi omorâți aproximativ 200.000 de porci, în timp ce peste 600 de oameni, angajați ai fermelor de porci afectate de pesta porcină, își vor pierde locul de muncă.