Prima pagină » Știri » Pesta porcină, confirmată în județul TELEORMAN, unde fiul lui DRAGNEA are o fermă de PORCI

Pesta porcină, confirmată în județul TELEORMAN, unde fiul lui DRAGNEA are o fermă de PORCI

Pesta Porcină Africană (PPA) confirmată în județul Teleorman la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Cât va afectată va fi ferma de porci a lui Dragnea Jr.?

Pesta Porcină Africană (PPA) confirmată în județul Teleorman la probele prelevate dintr-un cadavru de porc găsit într-o zonă situată în extravilan, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). În august 2018, tolo.ro scria că, din 13.500 de porci în iulie 2017, ferma din Teleorman a lui Valentin Dragnea a rămas, la timp, cu mai puțin de 3.000 de exemplare, în timp ce producătorii mari au suferit pierderi uriașe.

„Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA) a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc (os lung) găsite într-o zonă situată în extravilan (pădurea Slobozia Mândra). Ancheta epidemiologică este în desfășurare”, au menționat reprezentanții Autorității.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au subliniat reprezentanții ANSVSA.

La data de 10 octombrie, PPA evolua în 246 de localități din 13 județe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale) și 90 de cazuri la mistreți, în total fiind eliminați 348.691 de porci afectați de boală, conform ANSVSA.

Au fost stinse până la acea dată 5 focare în județul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii Carniprod din județul Tulcea și-a reluat activitatea în 14 august 2018. De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în județele Satu-Mare (din data de 31.08.2018) și Bihor (din data de 08.08.2018).

Vicepreședintele PMP, Cătălin Cristache, a solicitat, în luna august, înființarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru a analiza modul în care autoritățile au gestionat epidemia de pestă porcină. El susține că „s-a acționat selectiv” în campania de incinerare a animalelor, iar Valentin, fiul lui Liviu Dragnea, a fost avantajat.

„Comisie de anchetă parlamentară privind modul în care fiul lui Dragnea a făcut bani din epidemia de pestă porcină! Ca deputat ales în Galați, județ în care s-au depistat deja două focare de pestă porcină, solicit tuturor parlamentarilor să semneze și să susțină înființarea unei comisii de anchetă parlamentară care să analizeze modul în care autoritățile au gestionat epidemia de pestă porcină și modalitatea în care firma Romcip Salcia a beneficiat de pe urma acțiunii instituțiilor în cauză. Dezvăluirile făcute în urma unor investigații de presă arată, în cel mai bun caz, o incompetență crasă referitoare la modul în care autoritățile au gestionat epidemia de pestă porcină sau, în varianta cea mai negativă, că autoritățile au acționat selectiv creând avantaje de natură economică firmei Romcip Salcia, firma lui Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, președinte PSD și al Camerei Deputaților”, a afirmat deputatul PMP, Cătălin Cristache, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

 „Având în vedere dezastrul economico – social generat de apariția bolii pe teritoriul României, generându-se pierderi de aproximativ 1 miliard de euro pentru crescători sau pentru familiile din mediul rural care își asigurau astfel subzistența, se impun demisiile de urgență ale ministrului Petre Daea și a președintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, fiul baronului de Constanța Nicușor Constantinescu. Plecarea celor doi din funcție, deși absolut obligatorie, nu este însă suficientă. Există indicii că autoritățile competente, în speță ANSVSA și Ministerul Agriculturii, știau de apariția pestei porcine africane în România cu mult timp înainte de apariția subiectului în mass media și au acționat discreționar avantajând financiar firma lui Valentin Dragnea, care a reușit să-și vândă aproape 80% din efectivul de suine înainte de informările publice”, a adăugat Cristache.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană și au fost eutanasiați 7.566 de porci, dintre care peste 7.100 au fost omorâți ca măsură preventivă.

În zona unde au apărut noile focare ale pestei porcine africane există și o fermă care are aproximativ 136.000 de porci. Autoritățile au luat măsuri speciale astfel încât boala să nu ajungă în complex. Pesta porcina africană se extinde și în județul Galați, autoritățile confirmând, sâmbătă, prezența virusului în satul Suceveni, la șase kilometri de primul focar. Toate animalele bolnave, dar și cele care au intrat în contact cu acestea vor fi eutanasiate, potrivit primarului comunei, Marian Mitrofan.

La nivel național, până la data de 2 august, au fost plătite 56 dosare de despăgubire în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare în suma totală de 2.065.162 de lei urmează să fie date în plată, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

 

Citește și