Prima pagină » Știri » PESTA PORCINĂ, confirmată și în județul Argeș

PESTA PORCINĂ, confirmată și în județul Argeș

PESTA PORCINĂ, confirmată și în județul Argeș
PESTA PORCINĂ a fost confirmată și într-o gospodărie din județul Argeș. Vezi REVOLTA oamenilor dintr-un județ apropiat, după ce au aflat că autoritățile o să le taie toți PORCII

Potrivit ANSVSA, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la patru porci dintr-o gospodărie din satul Negrași, comuna Negrași, județul Argeș.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Ultimul focar de pestă porcină a fost confirmat în județul Dolj, iar oamenii s-au revoltat și nu au lăsat autoritățile să le taie porcii. Oamenii din satul Secu au făcut zid uman la intrarea în localitate, pentru a nu permite autorităților să vină să le ucidă animalele. După confirmarea primului focar de pestă porcină, oamenii au tăiat porci toată noaptea.

„A fost o revoltă, dar până la urmă oamenii au conștientizat despre ce e vorba, au conștientizaat pericolul, au conștientizat faptul că o să fie despăgubiți la prețul pieței. Aseară a început sacrificarea. Au fost sacrificați 14 sau 15 porci, azi dimineață (joi – n.r.) la ora 8 s-a reluat procedura de sacrificare. Deci lucrurile au intrat în normal, n-a mai fost niciun fel de problemă, decât că am întârziat ca să lămurim oamenii ce și cum”, a declarat prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, pentru corespondentul Mediafax.

Datele ANSVSA din 1 noiembrie arată că pesta porcină africană (PPA) evoluează în 276 de localități din 17 județe, unde sunt active 1.062 de focare, dintre care 15 în exploatații comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 142 de cazuri la mistreți. În total, au fost eliminați 356.144 de porci afectați de boală. Până la 1 noiembrie au fost despăgubiți 7.785 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 189,18 milioane de lei. Prezența virusului PPA în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. 

Foto: Hepta

Citește și