Prima pagină » Știri » Pesta porcină, descoperită într-o comună din Galați. Sute de porci urmează să fie eutanasiați

Pesta porcină, descoperită într-o comună din Galați. Sute de porci urmează să fie eutanasiați

Pesta porcină, descoperită într-o comună din Galați. Sute de porci urmează să fie eutanasiați
Aproape 500 de porci urmează să fie eutanasiați într-o comună gălățeană în care a fost confirmată prezența pestei porcine africane. Chiar dacă în acte apar aproape 500 de porci, în realitate puține animale au supraviețuit Crăciunului.

Prezența virusului a fost confirmată de un laborator veterinar din Bacău în două gospodării situate în vestul localității Grivița.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Galați s-a întrunit duminică și a aprobat planul de măsuri. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a tuturor porcilor, iar echipele de veterinari se apucă de treabă începând de luni.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit astăzi, 05.01.2020, și a aprobat planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în cele două gospodării din localitatea Grivița. Astfel, s-a decis eutanasierea preventivă a celor 474 de porci aflați în cele 174 de gospodării, distrugerea cadavrelor și ecarisarea teritoriului, precum și aplicarea măsurilor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. Pentru lichidarea rapidă a focarului, membrii comisiei de evaluare au fost convocați în data de 06.01.2020, ora 08.30, la sediul Primăriei comunei Grivița”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Galați.

Dacă în actele Prefecturii sunt aproape 500 de porci, în cotețele gălățenilor din Grivița au mai rămas foarte puține animale.

Primarul comunei declară că oamenii au tăiat majoritatea porcilor de Crăciun și spune că ziua pentru acțiunea de eutanasiere a fost prost aleasă deoarece distruge tradițiile locale.

„Sunt foarte puțini porci, ce a mai rămas după Crăciun. O să aflăm curând câți porci au mai rămas. Oamenii nu se opun, dar nu cred că-i găsim acasă. Este zi de sărbătoare și-i păcat că facem asta astăzi. Distrugem tradițiile”, a declarat pentru MEDIAFAX, primarul comunei Grivița, Niță Chebac.

În comuna Grivița, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară.

De asemenea, niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare, iar animalele sunt supravegheate de către medicii veterinari.

 

Autor

Citește și