Pestă porcină la o fermă din Timiș, unde 39.000 de animale vor fi sacrificate. Ce spune prefectul despre situația de acolo

Publicat: 12 10. 2022, 11:06
Actualizat: 12 10. 2022, 11:10
Sursă Foto - Agrointeligența.ro

Suspiciunea de pestă porcină africană de la ferma din Parța a fost confirmată și urmează sacrificarea a 39.000 de animale, a declarat prefectul Timișului. Aceasta este singura soluție în cazul de față, mai ales că alte animale din zonele apropiate ar putea fi amenințate de pesta porcină africană.

Mihai Ritivoiu a precizat că „o prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci și aflate la doar câțiva kilometri distanță”

„Din păcate, diagnosticul a fost confirmat. Este oficial, în Timiş există un focar de pestă porcină africană la o fermă de porci din Parţa. Ce urmează?

Neutralizarea celor 39.000 de animale şi luarea de măsuri pentru combaterea răspândirii bolii. Sacrificarea porcilor şi îngroparea lor în condiţii de siguranţă”, a transmis, miercuri dimineaţă, prefectul de Timiş.

Mihai Ritivoiu anunţă că autorităţile au identificat încă de marţi terenul unde se va realiza îngroparea şi au stabilit procedura de urmat.

„Am convocat pentru astăzi la ora 12:00 Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor pentru a definitiva măsurile.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice covârşitoare.

O prioritate este să protejăm alte două ferme, fiecare cu zeci de mii de porci şi aflate la doar câţiva kilometri distanţă”, a mai transmis prefectul, potrivit Știripesurse.ro.

Cum se manifestă pesta porcină africană

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Boala se caracterizează prin diateză hemoragică generalizată, leziuni degenerative și necrotice în diferite organe, iar clinic în formele acute a bolii prin hipertermie, leziuni cutanate (eritem, cianoza pielii, în special la urechi, coadă, membrele posterioare și pe abdomen, peteșii, echimoze), tulburări digestive, tulburările respiratorii, tulburări nervoase, conjunctivită, secreții nazale seroase, seromucoase sau mucopurulente sau epistaxis.

La scroafele gestante unul dintre primele simptome observate este avortul. Mortalitatea este de 90-100% în cazul formelor supraacute și acute a bolii.