Pesta porcină NU afectează oamenii! În cele 524 de focare din țară au fost uciși 49.816 PORCI
Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunțat miercuri seară, că se înregistrează 524 de focare de pestă porcină africană în toată țara.
„Sunt înregistrate 524 de foscare de pestă porcină africană în toată țara, respectiv 521 la gospodării și 3 în exploatații profesionale. Cea mai mare exploatație profesională este în Tulcea„, a declarat Brănescu.
În total, au fost omorâți 49.816 porci. Geronimo Răducu Brănescu a mai anunțat că, până în prezent, au fost finalizate 51 de dosare de despăgubire.
„Prin ordin al prefectului s-a constituit o comisie cu reprezentanții desemnați, conform prevederilor legale, care au stabilit nivelul de despăgubire real pentru fiecare porc. Până la acest moment pot să spun că s-au finalizat 51 de dosare de despăgubire fiind plătită suma de 130.000 de lei. De asemenea, sunt în procedură de evaluare alte 86 de dosare„, a mai spus președintele ANSVSA.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a precizat că românii nu trebuie să se teamă în mod direct de această boală.
„Trebuie să se înțeleagă că această boală nu are vaccin pentru animale, deci este o boală care este fără vaccin, fără tratament, este extrem de agresivă. Important este că ea nu afectează sănătatea omului. Acesta este primul lucru care trebuie să-l transmitem populației”, a declarat Arafat.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne s-a întrunit de la ora 16:00, pentru a discuta despre efectele pestei porcine, virus care s-a extins în țara noastră.
Statul îi despăgubește pe proprietarii animalelor sacrificate cu sume raportate la prețul pieței. Până în prezent au fost întocmite dosarele de despăgubire pentru cel puțin două treimi dintre gospodăriile afectate, iar documentele sunt trimise la București, spre aprobare, începând de miercuri, 1 august. Despăgubirile vor fi plătite în cel mult 90 de zile la o valoare cuprinsă între 8 lei și 12 lei/kg, în funcție de o serie de criterii stabilite prin lege. Despăgubirile sunt stabilite de o Comisie de Evaluare care analizează fiecare caz în parte. „Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piață în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor”, a anunțat ANSVSA.