Peste 100 de angajați ai Radio România, adunați în fața instituției: Eliminarea taxei radio pune în pericol libertatea de exprimare
„Colegii discută despre proiectul de lege care prevede, printre altele, eliminarea taxei radio, pe care atât sindicatul reprezentativ prin comunicatul pe care l-a emis, dar și foruri internaționale din zona media, din zona de ONG-uri îl dezaprobă, în sensul în care îl consideră periculos pentru autonomia unei instituții vechi din 1928 și care n-a avut niciodată subvenționare de la buget pentru salarii, ci a avut taxă radio. Considerăm că acest proiect este periculos pentru autonomia Radio România și pentru libertatea de exprimare, libertatea editorială. Pentru că atâta vreme cât cetățenii ne plătesc taxa, suntem cu fața spre cetățeni și este interfața cea mai simplă de a fi în slujba cetățenilor. Considerăm că este riscant ca fondurile Radio România să vină din zone controlate politic”, a declarat Nicoleta Balaci.
De asemenea, Balaci a precizat faptul că oamenii din radio au fost surprinși de rapiditatea cu care proiectul de lege a primit avizele necesare, în contextul în care Camera Deputaților va da votul final, marți.
„Așteptăm să vedem ce se întâmplă mâine în plenul Camerei Deputaților, unde am înteles că acest proiect intră la vot (…) A parcurs deja Senatul, Comisiile, a luat votul în Senat, astăzi este Comisia de buget-finanțe la Camera Deputaților, mâine este prevăzut votul final, Camera Deputaților fiind forul decizional”, a mai spus Balaci.
În plus, Balaci susține că împotriva acestei inițiative legislative s-au exprimat și reprezentanți ai Asociației Jurnaliștilor Europeni, dar și ai BBC.
„Proiectul este periculos pentru ambele instituții, SRR și SRTv. Și noi, și TVR-ul, prin lege, avem misiunea, nu numai de a realiza programe, ci și de a contribui la educație, cultura. Ori proiectul de lege nu ne garantează că vom putea fi în continuare în slujba cetățeanului”, a mai declarat Nicoleta Balaci.
Potrivit discuțiilor dintre angajații radio, ar fi ieșit în fața clădirilor în care muncesc și angajații a șapte studiouri teritoriale ale Radio România, enumerându-se cele din Constanța, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Timișoara, Reșița, Craiova.
Întrebată ce crede că se va întâmpla în cazul în care acest proiect de lege se aprobă, o angajată a radioului București FM, care a declarat că lucrează de 21 de ani în radio, a spus, cu lacrimi în ochi, că se așteaptă ca mare parte din oameni să fie concediați: „O să așteptăm să vedem când vom fi disponibilizați (…) Devenim bugetari și automat jumătate din instituție zboară”.
Eliminarea taxei radio-tv apare într-un proiect de lege depus de PSD. Comisia de buget-finanțe din Senat a adoptat, pe 17 octombrie, raportul de admitere a proiectului de lege inițiat de PSD care prevede anularea a 102 taxe nefiscale, printre care se află și taxele radio-TV.
Ca reacție, doisprezece foști Președinți-Directori Generali (PDG) au semnat o scrisoare deschisă remisă presei în care au susținut că inițiativa parlamentară de a desființa taxa radio-tv „este deosebit de periculoasă pentru democrația României” și că, adoptată, va duce la abuzuri politice de neoprit.
Și reprezentanții TVR au reacționat față de proiectul de eliminare a taxei radio-TV, fiind de părere că finanțarea de la buget ar duce la dependență față de factorii politici, aceeași părere fiind exprimată și de Societatea Română de Radiodifuziune (SRR), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Convenția Organizațiilor de Media (COM).