Cea de-a o suta localitate care a semnat declarația simbolică de unire cu România a fost Sărata Galbenă, din raionul Râncești, ulterior declarația a mai fost semnată de localitățile Popeasca din Ștefan Vodă, satul Stolniceni din Hâncești și Carabetovca din Basarabeasca.
Primarii și consilierii din Republica Moldova, care au votat în favoarea declarațiilor simbolice de unire cu României, vor participa la sfârșitul acestei săptămâni la Conferința aleșilor locali unioniști, organizată la Iași.
Anterior, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat în repetate rânduri că o unire cu România nu poate fi admisă și a cerut pedepsirea cetățenilor care susțin lichidarea statalității Republicii Moldova. Președintele Republicii Moldova a avertizat că aceste acțiuni au un caracter antistatal, antipopular și neconstituțional. În acest sens, , în urmă cu o lună, Dodon a cerut Guvernului, Parlamentului și instituțiilor de resort, să ia atitudine față de „aceste fenomene distructive în cel mai scurt timp, să condamne și să inițieze procedura de tragere la răspundere, în conformitate cu prevederile legislației naționale, a tuturor celor care se fac vinovați de organizarea și desfășurarea acestor acțiuni, dar și de neglijență în serviciu a responsabililor din organele de drept ale Republicii Moldova”.