Cel de-al optulea Marș Anual împotriva Homofobiei și Transfobiei a avut o semnificație aparte anul acesta, pentru aproximativ 20 de cupluri, care au participat la „o celebrare a iubirii” și și-au făcut, în mod simbolic, jurăminte, în contextul în care căsătoriile între persoanele de același sex sunt ilegale în Cuba.
Potrivit Reuters, lideri religioși din Cuba și nu numai s-au înghesuit alături de cupluri într-un pavilion aglomerat, la o ceremonie inspirată din nunta mare, a peste 100 de cupluri, de la evenimentul World Pride, care a avut loc în Toronto, în iunie anul trecut.
„Familia noastră ne acceptă, dar societatea, nu”, a spus Raul Orta, care s-a „căsătorit” cu partenerul său, cu care are o relație de 13 ani, Yaimel Medina. „Dacă unul dintre noi nu va mai fi aici mâine, celălalt pierde totul. Nu este corect”, a completat acesta.
Parada, cu sunete de tobe și pancarte în culorile curcubeului, le-a oferit cubanezilor gay și celor care îi sprijină o rară oportunitate de a sărbători fără să se teamă.
„Timp de opt ani (de când se desfășoară parada, n.r.), am trăit un vis care nu credeam că ar fi posibil”, a mai spus Orta, la paradă.
Pentru cubanezii din provincie, evenimentul a fost mult mai eliberator.
„În interiorul țării, nici măcar nu puteai visa la un eveniment ca acesta”, a spus Raiza Marmol, care s-a mutat din Camaguey, în urmă cu doi ani, și și-a făcut jurăminte cu partenera sa de doi ani, Yatiana Garcia. „Este un eveniment unic și surprinzător pentru homosexualii care nu-și pot arăta chipul fără să fie nevoiți să se ascundă de oricine”, a mai spus Raiza.
Cuba a trimis persoanele homosexuale în lagăre de muncă, în primii ani de după revoluția din 1959, ulterior, fostul lider Fidel Castro spunând că aceasta a fost o greșeală.
Homosexualii cubanezi au făcut progrese majore, în ultimii ani, cu ajutorul Marielei Castro, fiica președintelui Raul Castro și nepoata lui Fidel Castro. Ea este membră a Adunării Naționale și șefa Centrului Național pentru Educație Sexuală.
Anul trecut, Adunarea Națională a aprobat o lege a muncii care interzice discriminarea bazată pe orientarea sexuală. Dar Mariela Castro a votat împotriva legii, deoarece aceasta nu interzice și discriminarea bazată pe identitatea de gen.
În Argentina, Uruguay și Ciudad de Mexico, căsătoriile între persoanele de același sex sunt legale, însă, în Cuba, astfel de mariaje rămân obiective îndepărtate.
„Nu este important pentru noi să fim primii. Este important să ajungem acolo”, le-a spus Mariela Castro reporterilor prezenți la eveniment.