Peste 10.000 de persoane au participat, luni, la ceremoniile organizate de Bobotează pe faleza Cazinoului din Constanța, mii de oameni înghesuindu-se și îmbrâncindu-se pentru a primi o sticlă cu agheasmă, deși preoții au dat asigurări că sunt suficiente sticle, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După ce a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a pornit, de la ora 11.30, într-o procesiune spre faleza Cazinoului din Constanța, unde a oficiat slujba de sfințire a apelor.
După ceremonia religioasă, arhiepiscopul Tomisului a urcat într-o șalupă și a plecat în larg pentru a arunca în apă cele trei cruci din lemn, conforma tradiției.
Peste 30 de tineri aflați pe trei nave s-au aruncat în mare pentru recuperarea crucilor și aducerea lor la mal. Una dintre cruci a fost prinsă de către un tânăr de 25 de ani, care a povestit că este pentru prima dată când reușește acest lucru, din cinci încercări. Ceilalți doi bărbați care au luat celelalte două cruci nu au dorit să iasă la mal și s-au întors pe nava cu care sosiseră în larg, ei urmând să coboare în portul turistic Tomis.
Printre cei care au sărit în mare s-a aflat și un tânăr care avea doar costum de baie, și nu costum de scafrandru, ca ceilalți, el spunând că apa a fost mai caldă decât se aștepta și că a fost o experiență inedită. De altfel, la ora ceremoniei religioase termometrele din Constanța înregistrau o temperatură de 9 grade Celsius.
Arhiepiscopul Tomisului a afirmat, după ce a revenit din larg, că își dorește ca viața oamenilor să fie mai liniștită în acest an, așa cum a fost și marea în această zi.
După încheierea ceremoniei religioase, credincioșii prezenți pe faleza cazinoului au luat cu asalt zona special amenajată unde jandarmii au împărțit sticle cu apă sfințită.
Oamenii legii au montat mai multe garduri pentru a delimita zona în care se aflau lăzile cu PET-uri. Mulți dintre oameni s-au înghesuit și s-au îmbrâncit, sperând să fie printre primii care iau aceste sticle, deși jandarmii i-au asigurat că PET-urile ajung pentru toată lumea. La un moment dat, din cauza aglomerației create într-o parte a falezei oamenii au început să dea sticlele din mână în mână până la cei din spate. De asemenea, jandarmii i-au dirijat pe oameni către zone ale falezei care nu erau la fel de aglomerate pentru a putea să primească apa sfințită fără să se mai înghesuie.
După ce toți credincioșii au luat sticle cu apă sfințită, mai multe care trase de cai și măgari au plecat pe principalele artere ale Constanței pentru a împărți apa sfințită credincioșilor care nu au putut ajunge la ceremonia religioasă.
Peste 200 de jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean și ai Grupării de Jandarmi Mobile Tomis au fost mobilizați la Constanța de Bobotează.
Cosmin Văideanu, [email protected]