Peste 130.000 de oameni, la procesiunea de Rusalii din Harghita. 90 de persoane au necesitat asistență medicală. Președintele Ungariei, printre participanți
Directorul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita, Peter Szilard, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în cele patru puncte în care s-a desfășurat activitatea de urgență au fost aproximativ 90 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale, 17 pacienți fiind transportați la Spitalul Municipal Miercurea Ciuc.
„Au fost 90 de cazuri. 17 persoane au fost transportate la spital, deci au fost mai mulți pacienți transportați la spital decât în anii precedenți. Lipotimiile și crizele hipertensive au fost în număr mai mare, apoi luxațiile, fracturile și diferite traume. Au fost 17 cazuri de lipotimii, 15 crize hipertensive, 9 luxații, 7 fracturi, angine pectorale, consvulsii, cefalee, stări febrile. A fost un an mai liniștit, pelerinii au înțeles sugestiile noastre. Au fost pacienți de toate vârstele, atât din România, cât și din străinătate”, a spus Peter Szilard.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că și echipajele SMURD au intervenit la patru cazuri pe muntele Șumuleu Mic.
„O pacientă în vârstă de 71 de ani, cu suspiciune de fractură membru inferior, a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc de echipajul SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc. Au mai fost alți trei pacienți cărora li s-a acordat primul ajutor calificat la punctul medical avansat”, a spus Alina Ciobotariu.
La slujba de Rusaliile catolice oficiată pe muntele Șumuleul Mic din Harghita au participat în total aproximativ 130.000 persoane.
Alături de acestea, la slujba de Rusalii oficiată pe muntele Șumuleul Mic din Harghita s-a aflat și președintele Ungariei, Ader Janos, soția sa, Anita Herczegh și vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Șumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală și de Est și își are originea în urmă cu aproape patru secole și jumătate.