Peste 150 de persoane au participat la un miting anti-Băsescu în Piața Universității
Peste 150 de oameni au participat, vineri seară, în Piața Universității din Capitală, la un miting contra lui Traian Băsescu, manifestanții declarându-se nemulțumiți de faptul că acesta va reveni la Palatul Cotroceni, după ce Curtea Constituțională a invalidat referendumul din 29 iulie.
Protestatarii s-au adunat pe trotuarul dinspre Teatrul Național, unde au scandat împotriva lui Băsescu și au agitat steaguri tricolore și pancarte.
Ordinea la protest a fost asigurată de mai mulți jandarmi care au stat pe carosabil, în fața manifestanților.
Protestele de la Universitate au dus, marți și miercuri, la blocarea temporară a traficului rutier în zonă, după ce participanții au dărâmat gardurile de la marginea trotuarului și au ocupat bulevardul Nicolae Bălcescu.
În urma acestor incidente, Jandarmeria Capitalei a anunțat vineri la prânz, într-un comunicat, că 50 de persoane din rândul protestatarilor de la Universitate au fost amendate pentru tulburarea liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte, iar pentru alte 49 sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de blocare cu intenție a drumului public. Jandarmeria Capitalei a precizat, în același comunicat, că unui număr de șapte persoane le sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.
Ulterior, ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, vineri seară, că a dispus „identificarea” autorilor comunicatului de presă al Jandarmeriei Capitalei despre măsurile contra protestarilor care au încălcat legea la mitingurile de marți și miercuri din Piața Universității.
În opinia lui Dușa, autorii comunicatului „nu au ce căuta prin Jandarmerie”.
„Am dispus astăzi Inspectorului General al Jandarmeriei să îi identifice pe domnii aceia care se ocupă de comunicate de presă care nu au nici o legătură cu realitatea și care nu respectă exact activitatea Jandarmeriei. (…) Conform legii, Jandarmeria Română nu are nici un fel de atribuție pe partea penală. Eu cred că cei care au dat acel comunicat de presă nu au ce căuta prin Jandarmerie. Mă deranjează pentru că o acțiune corectă a Jandarmeriei a fost umbrită de un comunicat de presă fabricat de Jandarmeria București”, a declarat ministrul, la Antena 3.
Totodată, Mircea Dușa a ținut să-i asigure pe cetățeni că, respectând legea, pot să-și exprime părerile fără nicio teamă și fără nici o repercusiune din partea organelor de ordine. „Vreau să îi asigur pe cetățeni că pot să protesteze și să își exprime părerile fără nicio teamă și fără nicio repercusiune din partea organelor de ordine, sigur, respectând legea”, a spus el.
Tot vineri seară, dar înaintea declarațiilor lui Dușa, Jandarmeria Română a remis presei un comunicat în care se arată că personalul Jandarmeriei nu desfășoară activități de cercetare și urmărire penală, ci întocmește doar documente prin care sunt sesizate instituțiile abilitate despre săvârșirea unor fapte prevăzute de lege.
„Referitor la evenimentele din 21-22.08.2012, Jandarmeria Capitalei a luat măsuri legale pentru restabilirea ordinii publice și deblocarea drumului public fără a utiliza intervenția în forță”, precizează Jandarmeria Română.
În același comunicat, se subliniază că Jandarmeria Română „a acționat și va acționa atât pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște publică, cât și pentru crearea condițiilor ca cetățenii să se poată exprima liber, într-un cadru legal și în deplină siguranță”.