Prima pagină » Știri » Peste 150 de români repatriați, după ce au lucrat la o fermă din regiunea germană Dingolfing-Landa. Care este legătura cu Covid-19

Peste 150 de români repatriați, după ce au lucrat la o fermă din regiunea germană Dingolfing-Landa. Care este legătura cu Covid-19

Peste 150 de români repatriați, după ce au lucrat la o fermă din regiunea germană Dingolfing-Landa. Care este legătura cu Covid-19

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță, prin intermediul unui comunicat, că 153 de cetăţeni români lucrători la o fermă din regiunea germană Dingolfing-Landau sunt repatriaţi, în cursul zilei de vineri, cu o cursă aeriană tip charter, costurile fiind suportate de către autorităţile germane.

Dintre aceștia, 137 deţin trei teste negative de Covid-19 şi 16 dintre ei au fost confirmaţi iniţial pozitiv şi au finalizat perioada de izolare prevăzută de legislaţia germană, dar şi-au exprimat dorinţa de a reveni în România.

MAE precizează că, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii Consulatului General al României la Munchen, autorităţile bavareze au iniţiat o procedură de repatriere voluntară a cetăţenilor români de la această fermă care deţin trei teste negative succesive pentru infecţia cu SARS-CoV-2, precum şi a celor care iniţial au fost testaţi pozitiv şi care au încheiat perioada de izolare prevăzută de legislaţia germană.

Un reprezentant al Consulatului General al României la Munchen s-a deplasat la ferma în cauză pentru a acorda asistenţă consulară, precum şi pentru a asigura sprijin în relaţia cu autorităţile bavareze.

Totodată, reprezentantul oficiului consular s-a deplasat şi la aeroport pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a operaţiunii de repatriere.

La ferma din Germania se mai află 55 de cetăţeni români

La aceeași fermă se mai află 55 de cetăţeni români care au fost testaţi negativ, precum şi 131 dintre cei care au fost iniţial testaţi pozitiv şi care şi-au încheiat perioada de izolare.

MAE precizează că reprezentanţii oficiului consular menţin legătura cu autorităţile bavareze competente în vederea identificării unor noi variante de transport către România, dacă persoanele în cauză vor dori repatrierea.

Consulatul General al României la Munchen continuă dialogul cu autorităţile germane, cu reprezentanţii companiei angajatoare şi cu lucrătorii români din cadrul fermei şi acordă asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile locale în contextul pandemiei de COVID-19.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Munchen: 0049 089553307 şi 0049 08998106143, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de urgenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al Oficiului consular: 00491602087789.

La aceeași fermă, aproximativ 150 de români au fost confirmați cu COVID-19, la sfârșitul lunii iulie

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în data de 27 iulie, că aproximativ 150 de români care lucrau la o fermă din Germania, se numără printre cei 174 de persoane confirmate cu infecția cu noul coronavirus.

„În continuarea informațiilor comunicate în data de 26 iulie a.c. cu privire la testarea pozitivă a unor lucrători care își desfășoară activitatea la o fermă din regiunea Dingolfing-Landau, Republica Federală Germania, MAE precizează că, în conformitate cu informațiile comunicate astăzi, în mod public, de către autoritățile germane, 174 de lucrători din cadrul fermei au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, alți 298 având rezultate negative, iar cinci vor fi retestați în cursul zilei de astăzi, întrucât testele inițiale nu au fost concludente”, a transmis MAE, printr-un comunicat de presă.

Inițial, sute de români de la ferma din Germania au fost băgați în carantină

Ferma din Germania în care lucrează peste 400 de români a fost băgată în carantină, pe 26 iulie, după ce autorităţile locale au dispus testarea întregului colectiv.

După ce în presa germană a apărut informaţia potrivit căreia muncitori de la fermă din regiunea Dingolfing-Landau, Germania, au Covid, Consulatul General al României la München s-a autosesizat şi a făcut demersuri pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a persoanelor afectate.

Potrivit informaţiilor preliminare comunicate de către reprezentanţii fermei reprezentanţilor Oficiului consular, autorităţile locale au dispus testarea întregului colectiv şi plasarea fermei în carantină.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele