Prima pagină » Știri » Peste 1.500 de poștași din Capitală protestează, refuzând să plece pe teren

Peste 1.500 de poștași din Capitală protestează, refuzând să plece pe teren

Peste 1.500 de poștași din Capitală protestează, refuzând să plece pe teren
Factorii poștali de la mai multe oficii din Capitală au refuzat să plece luni pe teren, nemulțumiți că și-ar putea pierde locurile de muncă, aceștia susținând că singurele soluții identificate de conducerea Companiei Poșta Română sunt disponibilizările și neplata orelor suplimentare lucrate.

Peste 1.500 de poștași din 21 de oficii din București au întrerupt lucrul, nemulțumiți că cei din conducerea Companiei Naționale Poșta Română vor să impună un număr de zile neplătite și să reducă programul de lucru pentru toți salariații, a declarat pentru MEDIAFAX liderul sindical Matei Brătianu.

Președintele Sindicatului Poșta Română, Matei Brătianu, a spus că protestul început inițial la Oficiul Poștal 39 din Șoseaua Iancului s-a extins. În prezent, factorii poștali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 și de la magazia Odoarei stau în fața oficiilor poștale, refuzând să plece pe teren.

Brătianu a precizat că angajații sunt nemulțumiți de faptul că ar urma să li se impună între una și patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poștașii din București sunt nemulțumiți și de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deși aceștia sunt obligați să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondență.

Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulțumiți și din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii și ar putea să beneficieze de indemnizație de șomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toți salariații, ceea ce atrage și o reducere salarială de 15-20 la sută.

Matei Brătianu a adăugat că protestul se desfășoară luni doar în București, în restul țării factorii poștali fiind deja plecați pe teren, dar nu exclude ca marți acțiunile să se extindă și în alte județe.

Numărul de angajați ai Poștei Române și salariile din companie vor scădea în perioada următoare, ca urmare a diminuării volumului de prestații poștale, la nivel național și internațional, potrivit operatorului de profil, deținut de Ministerul Comunicațiilor.

„Scăderea volumului de prestații poștale la nivel național și internațional determină reducerea necesarului de forță de muncă. Cea mai recentă normare efectuată în cadrul Poștei Române, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea și actualizarea datelor de trafic și a volumului de prestații poștale și a indicat o serie de diferențe semnificative față de volumul de muncă estimat acum patru ani”, se arăta într-un comunicat al Poștei remis în 15 aprilie agenției MEDIAFAX.

Conducerea Poștei Române, de comun acord cu salariații, caută soluții „pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale și volumul real de activitate”, preciza sursa citată.

„Conducerea Poștei Române a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, în septembrie 2012, un acord care prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011”, se menționa în comunicat.

Astfel, în octombrie 2012 conducerea Poștei Române și sindicatul au convenit culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie și octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poștală precum și pentru gradarea agențiilor poștale.

„În cadrul normării realizate, față de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferență majore la nivelul distanțelor parcurse zilnic de către agenții și factorii poștali. De exemplu, în mediul rural, în urma verificării datelor pentru 2.642 de agenții poștale totalul real al distanțelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km luată în calcul în anul 2009”, se arată în comunicat.

Poșta Română este cel mai mare operator de profil și dispune de o rețea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poștale.

Acționarii operatorului sunt Ministerul Comunicațiilor, cu o participație de 75%, și Fondul Proprietatea, care deține 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania având 32.124 angajați, conform datelor transmise Ministerului Finanțelor Publice.

Autoritățile vor să privatizeze în acest an operatorul național poștal, pentru care așteaptă oferte până la finele lunii mai.