Prima pagină » Știri » Peste 1,7 milioane de bucureșteni au rămas fără apă caldă. Lider de sindicat al RADET: Nicio șansă ca problema să fie rezolvată până luni. Oprescu: „E o amenințare la siguranța populației”

Peste 1,7 milioane de bucureșteni au rămas fără apă caldă. Lider de sindicat al RADET: Nicio șansă ca problema să fie rezolvată până luni. Oprescu: „E o amenințare la siguranța populației”

Peste 1,7 milioane de bucureșteni au rămas fără apă caldă. Lider de sindicat al RADET: Nicio șansă ca problema să fie rezolvată până luni. Oprescu: „E o amenințare la siguranța populației
Circa 1,7 milioane de bucureșteni nu au apă caldă de două zile. De vină pentru această situația ar fi neînțelegerile dintre RADET și ELCEN, mai exact datoriile de circa 88,8 milioane de lei pe care regia le are față de Electrocentrale București.

UPDATE 15:30 Distrigaz a reluat alimentarea cu gaze a ELCEN

Reprezentanții Distrigaz spun că au reluat furnizarea gazelor, aceasta fiind întreruptă în urmă cu cinci zile ca urmare a acumulării unor datorii inclusiv din sezonul rece 2013-2014. Distrigaz a redus serviciile de distribuție a gazelor naturale către două puncte de consum ale ELCEN, respectiv CET Sud și CET Vest, lucru care i-a lăsat fără apă caldă pe bucureștenii din patru sectoare ale Capitalei.

„În prezent, Distrigaz Sud Rețele a restabilit parametrii de furnizare a gazelor naturale către unitățile ELCEN din București urmând ca nu mai târziu de finalul săptămânii viitoare, conform promisiunilor autorităților responsabile să se găsească o soluție acceptabilă pentru stingerea datoriei”, se arată în comunicatul transmis de Distrigaz.


Bucureștenii racordați la RADET nu au, în acest moment, apă caldă. Reprezentanții companiei susțin că de vină ar fi temperatura scăzută a agentului termic primit de regie de la ELCEN, companie față de care RADET nu și-ar fi achitat toate obligațiile financiare. Din cauza acestor datorii, ELCEN are la rândul său probleme cu furnizorii de gaze naturale care ar fi redus cotele distribuite către două CET-uri. Distrigaz ar avea de recuperat de la ELCEN o datorie de circa 88,86 milioane de lei.

„Într-adevăr, primesc apă caldă la o temperatură mult scăzută. Noi primim apă la o temperatură de 50 de grade la agentul termic, iar cu această temperatură nu se poate prepara apa caldă. Ca să putem livra apă caldă la temperaturi între 50 și 55 de grade, trebuie să fie de cel puțin 80 de grade”, a explicat Ioana Stoica, lider de sindicat RADET, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Stoica spune că problema nu are cum să fie remediată mai devreme de luni. Ea le recomandă bucureștenilor să oprească apa caldă, pentru a nu plăti apa călâie pe care o primesc la preț de apă caldă. Lidera de sindicat a precizat că RADET nu poate plăti datoriile deoarece nu a primit subvenția de la primărie.

„Se știe de ani de zile că RADET nu-și primește subvenția de la primărie. Noi nu putem să achităm. La RADET, conturile sunt blocate 100 la sută de câteva luni. Funcționăm într-un sistem de super-avarie (…) RADET-ul este un punct sensibil când vine frigul. Când e vară nu are nimeni cunoștință că e necesară să facă revizii, reparații, nu să ne dea banii ca să putem să ne plătim furnizorii”, a precizat Stoica.

Primăria Capitalei susține că RADET și-a plătit datoriile

Primarul general al Capitalei susține că această întrerupere nu este justificată, dar și că RADET a plătit căldura primită de la ELCEN în acest an.

„Considerăm nefondată afirmația Electrocentrale București SA și vă solicităm clarificarea de urgență a situației în vederea identificării soluțiilor de remediere, întrucât orice fel de măsuri de sistare a furnizării gazelor naturale pentru producerea agentului termic reprezintă o amenințare la siguranța populației Municipiului București”, se arată într-un comunicat transmis de Oprescu.

Mai mult, în răspunsul pe care oficialii PMB îl dau unei adrese a Distrigaz se arată că RADET și-ar fi plătit datoriile față de ELCEN.

„Pentru cantitățile de energie termică cumpărate de Electrocentrale București SA, în volum de 2.840.000 Gcal în perioada ian-sept. 2014 RADET București și Primăria Municipiului București au achitat din încasări directe și respectiv din subvenții acordate de PMB, suma totală de 677.580.571 de lei, față de valoarea totală a facturilor aferente perioadei menționate, în valoare de 609.907.040 de lei, ceea ce înseamnă că a fost plătită în totalitate cantitatea de agent termic achiziționată de la Eletrocentrale București„, se arată în răspunsul Primăriei.

Radu Opaină, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, îi acuză de neglijență pe oficialii care ar trebui să rezolve această problemă.

„Soluții sunt, dar nu vor să le asculte. Nu vor să le aplice pentru că ei se gândesc la soluțiile lor murdare (…) Sistemul este în starea în care este, datoriile sunt mult mai mari, iar populația e în derută”, a spus el într-o intervenție la Realitatea TV.

Citește și