Prima pagină » Știri » Peste 19.000 de copii aflați în plasament maternal, îngrijiți de 12.300 de asistenți

Peste 19.000 de copii aflați în plasament maternal, îngrijiți de 12.300 de asistenți

Peste 19.000 de copii beneficiază de îngrijirea unui număr de 12.300 asistenți maternali profesioniști, potrivit unor date furnizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Peste 19.000 de copii beneficiază de îngrijirea unui număr de 12.300 asistenți maternali profesioniști, potrivit unor date furnizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Conform datelor transmise de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județe și sectoarele Municipiului București, la data de 30 iunie 2013, 19.230 de copii beneficiau de îngrijirea unui număr de 12.300 asistenți maternali profesioniști, se arată într-un comunicat emis marți de MMFPSPV.

Potrivit sursei citate, sumele pentru copiii care beneficiază de îngrijire în sistemul de asistență maternală sunt asigurate în conformitate cu standardele de cost stabilite prin HG nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale. Cuantumurile stabilite includ salariul asistentului maternal.

Astfel, asistenții maternali cu un copil în plasament primesc o sumă de 20.896 de lei pentru copil pe un an, cei care au doi copii în plasament primesc o sumă de 13.931 de lei pentru fiecare copil în fiecare an, iar cei care au trei copii în plasament primesc 11.014 de lei pentru fiecare copil pe durata unui an.

În cazul copiilor cu dizabilități, asistenții maternali cu un copil in plasament primesc 24.452 lei pe fiecare copil într-un an, iar cei cu doi sau mai mulți copii în plasament primesc o sumă de 17.486 de lei pentru fiecare copil în fiecare an.

Finanțarea sistemului de protecție a copilului este asigurată de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Conducerea MMFPSPV s-a întâlnit, marți, cu reprezentanții Sindicatului „Cartel Alfa” din județele Maramureș și Satu Mare și cu cei ai Sindicatului Asistenților Personali din Maramureș, care au venit să picheteze sediul ministerului, nemulțumiți de faptul că asistenții persoanli ai persoanelor cu dizabilități nu și-au mai primit salariile de patru luni.

Președintele Filialei Maramureș a Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, Florin Hossu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că neplata salariilor este cauzată de faptul că primarii nu înțeleg să cuprindă lefurile asistenților personali în buget, așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecția persoanelor cu handicap, astfel că, la fiecare sfârșit de an, rămân fără bani.

„Ministerul Finanțelor Publice asigură 75 la sută. Cum spune legea, 25 la sută trebuie să fie asigurați de consiliile județene sau de consiliile locale. Multe primării nu au venituri extrabugetare. Este și o discriminare, pentru că salariații din primării, alții decât asistenții personali, își iau banii”, a explicat Hossu.

Întrebat câte persoane sunt în situația de a nu-și fi primit banii de luni de zile, reprezentantul „Cartel Alfa” a precizat că aproximativ 90 la sută din primării au întârzieri salariale cuprinse între o lună și șapte luni.

Directorul Direcției Protecția Copilului, Elena Tudor, care a participat marți la discuțiile cu sindicaliștii, a atras atenția asupra faptului că responsabilitatea asigurării fondurilor necesare funcționării sistemului de protecție a copilului trebuie împărțită, așa cum prevede legislația în vigoare, între bugetul de stat și cel al consiliilor județene, însă există județe în care 90 la sută din finanțare sau chiar mai mult este asigurată de la bugetul de stat, iar acest lucru nu face altceva decât să creeze și să perpetueze disfuncționalitățile din sistem.

Autor

Citește și