Peste 20 de membri ai unei grupări cunoscute ca având manifestări extrem de violente, suspectați că cereau „taxă de protecție”, că au adus droguri din Italia și că au obligat mai multe tinere, unele minore, să se prostitueze, au fost ridicați în urma unor percheziții, fiind audiați la DIICOT Brașov.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov, în colaborare cu ofițeri ai IPJ Brașov, BCCO Brașov, Mureș, Ploiești, Pitești și Constanța, precum și cu Jandarmeria Brașov, au făcut, miercuri, 30 de percheziții la locuințele membrilor unei grupări infracționale suspectate de șantaj, trafic de droguri și trafic de persoane.
La finalul perchezițiilor, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov vor fi audiate 25 de persoane, urmând ca procurorii să stabilească dacă acestea vor fi reținute.
Membrii grupării au fost monitorizați din martie până în iulie, anchetatorii stabilind modului în care aceștia au acționat.
„Există suspiciunea rezonabilă că, în intervalul 2010 – 2013, liderii grupării au atras în activitățile infracționale persoane aflate în anturajul lor sau chiar membri de familie și au reușit să creeze în plan local un pol de influență infracțională ce a generat în comunitatea locală o stare de temere și neliniște socială, în contextul în care atât liderii cât și aderenții erau cunoscuți ca având manifestări extrem de violente”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Potrivit procurorilor, la grupare au aderat 16 persoane, iar unul dintre învinuiți „nu a avut rezerve” în a se implica în acțiunile de amenințare și violență exercitate asupra persoanelor cărora li se percepea „taxă de protecție” sau care erau obligate să ofere gratuit diferite servicii.
Procurorii au stabilit că o parte a grupării s-a ocupat de aducerea în România a substanțe stupefiante, care au fost ulterior distribuite unor clienți din mai multe județe.
„Drogurile au fost achiziționate de suspecți în principal din Italia și introduse în țară fie de către aceștia, cu autoturismele ce le aparțineau sau autocarele societăților ce efectuează transport internațional, fie de membrii familiilor lor sau ale altor persoane aflate în același anturaj. Pe teritoriul Italiei ar fi beneficiat de sprijinul altor persoane care înlesneau achiziționarea drogurilor”, a precizat DIICOT.
Totodată, anchetatorii au stabilit că membrii grupării, personal sau prin intermediul altor persoane care urmează să fie identificate, au racolat tinere, unele dintre ele minore, pe care le-au determinat, prin inducere în eroare, amenințare și violență, să se prostitueze în folosul lor, atât în țară, în municipiul Făgăraș, cât și în străinătate, în Elveția, Germania și Italia.
„De asemenea s-au conturat indicii că unii dintre învinuiți s-au implicat în activitățile de atragere a clienților (uneori prin rețelele de socializare, în special (Facebook) și colectare a sumelor de bani provenite din prostituție, sau au avut cunoștință de activități similare desfășurate de alți membri ai grupării”, au mai arătat procurorii.
În acest caz, suportul tehnic și logistic a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.