Peste 20 de persoane au fost prinse în flagrant de ofițerii DGA, în primele trei luni ale anului

Publicat: 27 04. 2023, 15:46
Adolescent de 16 ani, mort în condiții suspecte / Sursa FOTO: Facebook

Direcția Generală Anticorupție anunță că în primele trei luni ale anului ofițerii DGA au prins în flagrant peste 20 de persoane.

Potrivit sursei citate, în primele trei luni ale acestui an, un număr de 49 de funcționari publici din Ministerul Afacerilor Interne au sesizat faptul că li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în legătură cu atribuțiile de serviciu, ori au denunțat implicarea unor colegi în comiterea unor fapte de corupție, procentual numărul denunțurilor formulate de această categorie înregistrând o creștere cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Totodată,  în aceeași perioadă, sub coordonarea procurorilor de caz de la unitățile de parchet competente, au avut loc 22 de acțiuni de prindere în flagrant care au vizat un număr de 23 de persoane, se precizează într-un comunicat al DGA.

De asemenea, un număr de 586 de dosare penale au fost înaintate structurilor de parchet, ca urmare a finalizării activităților procedurale desfășurate de organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul DGA în baza ordonanțelor de delegare, fiind emise 72 de rechizitorii și 32 de acorduri de recunoaștere.

”Raportat la aceeași perioadă a anului, numărul total al persoanelor inculpate în dosarele penale în care ofițerii DGA au desfășurat activități procedurale este de 210, iar cel al persoanelor care au dobândit calitatea de suspect este de 336”, menționează Direcția.

Tot în primele trei luni ale anului în curs, ofițerii de poliție judiciară au pus în aplicare peste 130 de mandate de percheziție domiciliară, în cauzele penale instrumentate cu sprijinul ofițerilor DGA, fiind dispuse măsuri preventive (arest preventiv și la domiciliu) față de 25 de inculpați.

”În primul trimestru al anului în curs, numărul angajaților Ministerului Afacerilor Interne care au făcut obiectul unor incidente de integritate este de 34, în scădere cu 29 procente față de aceeași perioadă a anului trecut”, mai arată DGA.

În context, DGA precizează că evaluarea incidentelor de integritate are ca obiectiv evaluarea fiecărui caz de corupție produs la nivelul structurilor MAI, în scopul analizei cauzelor care au permis apariţia acestuia, al verificării modului de implementare a măsurilor de prevenire de către structurile MAI şi al formulării unor recomandări pentru remedierea aspectelor care au favorizat incidentele de integritate.

În urma analizei incidentelor de integritate sunt stabilite măsuri cu aplicabilitate punctuală, dar și măsuri cu incidență generală asupra activității structurilor MAI, pentru limitarea probabilităţii de apariţie a unor evenimente similare.