Procurorii DIICOT au făcut luni, 26 aprilie, mai multe percheziții la Iași, inclusiv la servicii ale Primăriei, iar peste 20 de persoane au fost duse la audieri. Perchezițiile au legătură cu un contract de asociere în participațiune realizat în 2005. Ulterior, la câțiva ani după, familia Asimionesei a obținut un teren concesionat de primărie pe care a construit un bloc cu apartamente pe strada Sărărie.
Se pare că percheziții ar fi fost făcute și la domiciliul lui Gabriel Harabagiu, care ar face parte dintr-un grup infracțional, înființat în 2016, cu ajutorul căruia terenul menționat a fost dat familiei Asimionesei, potrivit ziaruldeiasi.ro. La vremea respectivă, Gabriel Harabagiu era viceprimar al orașului Iași.
Totododată, percheziții ar fi fost făcute și la biroul său din cadrul Primăriei, care a fost sigilat de autorități, potrivit sursei citate.
„La data de 26.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 24 de percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.
În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.
De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice.
La sediile DIICOT și BCCO Iași, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Bacău și Suceava, al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași şi Serviciului pentru Acțiuni Speciale Iași.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmite DIICOT.
După percheziții, Primăria Iași a transmis un comunicat de presă în care precizează că procurorii DIICOT au ridicat „o serie de documente necesare finalizării unui dosar”. Totodată, sursa citată a menționat că „o parte din actele solicitate de către reprezentanţii DIICOT Iaşi au fost trimise deja către instituţiile specializate încă de la începutul acestui an”.
„Documentele solicitate de către DIICOT Iaşi sunt ca urmare a unei sesizări pe care Municipiul Iaşi a făcut-o încă de la începutul acestui an. Pentru verificarea şi analizarea celor sesizate de noi, procedura îi obligă să se prezinte la sediul instituţiei pentru ridicarea actelor necesare desfăşurării anchetei. Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea Primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi. Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz, iar dacă s-au înregistrat încălcări ale legii cei vinovaţi trebuie să plătească”, a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit sursei citate.