Peste 20 de persoane care au protestat față de mutarea Halei Matache, RIDICATE de jandarmi

Peste 20 de persoane care au protestat față de mutarea Halei Matache, RIDICATE de jandarmi
Publicat: 06/10/2012, 18:16
Actualizat: 04/02/2019, 17:09

Peste 20 de persoane care au protestat, sâmbătă, în apropierea Halei Matache din Capitală față de intenția de mutare a acestei construcții au fost ridicate de jandarmi și duse la Secția 3 Poliție, unde au primit avertismente întrucât acțiunea nu era autorizată.

Acțiunea a început în jurul orei 13.00, fiind anunțată ca „lanț uman în jurul Halei Matache”, fără a fi indicat vreun organizator.

Încă de la ora 12.30, la Hala Matache se aflau mai mulți jandarmi, iar după ora 13.00 au început să se adune pe lângă imobil mai multe persoane, între care puteau fi recunoscuți activiști pentru patrimoniu de la diverse organizații.

Aproximativ 30 de oameni, în majoritate tineri, s-au adunat în apropierea Halei Matache, aceștia mergând în jurul clădirii întrucât nu aveau autorizație de protest.

Manifestanții au mers în grup pe lângă imobil, fără a scanda vreun mesaj, și au afișat câteva cartoane cu texte precum „Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează, e irecuperabilă”, „Hala Matache nu e o clădire, e Bucureștiul!”, „Dacă hala e demolată, noi pierdem bani”, „Respectați legea! Organizați concurs!”.

Nu de aceeași părere au fost unii locuitori din zonă care făceau piața în timpul acestei acțiuni de protest și care au spus că hala este „un focar de infecție”, că ar trebui demolată sau mutată, numai să se rezolve problema.

Jandarmii, printre care se afla și un „negociator”, după cum avea inscripționat pe vestă, le-au spus protestatarilor să părăsească zona întrucât nu au autorizație de protest și i-au îndepărtat de hală, manifestanții regrupându-se pe un trotuar, unde au staționat o vreme, unii dintre ei filmând.

Echipele de jandarmi au luat apoi unii dintre manifestanți și i-au dus în dube, mai întâi trei femei care aveau afișe, apoi și alții dintre cei aflați pe trotuar în fața halei. Unii s-au opus și au fost luați pe sus, alții au mers flancați de mai mulți jandarmi.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru MEDIAFAX că protestul nu a fost autorizat și manifestanții au fost avertizați de mai multe ori să se retragă din zonă.

Enache a precizat că unii dintre aceștia au înțeles și au plecat, în timp ce alții, peste 20, au fost duși la Secția 3 de Poliție pentru a fi identificați și a fi luate măsurile legale în funcție de gradul de participare al fiecăruia.

Printre persoanele duse la secția de poliție au fost Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”, și Doina Wella, de la Fundația Pro Patrimonio.

După un drum la secție de circa 20 de minute și alte trei sferturi de oră petrecute acolo, pentru a li se întocmi procese verbale în care li s-a dat un avertisment, oamenii au fost lăsați să plece.

Doina Wella a declarat pentru MEDIAFAX că a fost luată și dusă la dubă de când a ajuns în apropierea Halei Matache, fiind în drum spre protest, dar fără a fi apucat să se alăture grupului de manifestanți.

„Un jandarm m-a strâns foarte tare și mi-a sucit brațul, deși nu mă opuneam, când am urcat în dubă. Am întrebat de nenumărate ori în mașină cum îl cheamă, până când s-a prezentat. Am întrebat de asemenea de mai multe ori de ce am fost ridicați și unde suntem duși și nu ni s-a spus nimic. Deci ești ridicat în mod arbitrar, brutal și fără să ți se spună nimic”, a spus Doina Wella, adăugând că jandarmii folosesc intimidarea și le interzic celor arestați să folosească telefonul mobil.

Nicușor Dan a spus că au fost 23 de persoane la secție și că el a semnat procesul verbal, intenționând să facă plângere contra unui jandarm care le-a adresat celor transportați în dubă cuvinte vulgare în drum spre secție.

„A refuzat să se legitimeze, toți au refuzat să se legitimeze. Am întrebat cine-i șeful dispozitivului, dar nu au răspuns”, a spus Nicușor Dan.

El a precizat că a fost de acord să se legitimeze la locul protestului, dar în ciuda acestui fapt, jandarmii l-au condus la dubă, deși se afla pe trotuar alături de ceilalți protestatari, chiar la cererea negociatorului jandarmeriei, care l-a rugat să meargă să-i convingă pe oameni să plece.

Organizațiile neguvernamentale din Platforma pentru București au organizat, în 24 septembrie, un miting la Ministerul Dezvoltării, pentru a protesta față de intenția mutării Halei Matache. Acestea anunțau atunci că la discuțiile pe care le-au avut la Ministerul Dezvoltării, reprezentanții lor au fost anunțați că o eventuală decizie privind mutarea Halei Matache va fi luată într-o ședința comună a Comisiei Tehnice de Urbanism din Ministerul Dezvoltării și a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din Ministerul Culturii.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, în 20 septembrie, că trebuie lămurită situația cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzești – Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată „exact cu 37 de metri și 20 de centimetri mai încolo”.

Reprezentanții ONG-urilor care militează pentru patrimoniu consideră că propunerea de a muta hala „încalcă înțelegerea pe care domnul primar Sorin Oprescu a încheiat-o cu mai bine de 40 de organizații non-guvernamentale din Platforma pentru București.

Hala Matache, clasată monument istoric de categoria B, se află pe traseul proiectat al noii magistrale rutiere Buzești-Berzei. Ca urmare a dezbaterii inițiate de specialiști și reprezentanți ai societății civile, proiectul inițial de mutare a imobilului a fost sistat anul trecut, urmând a se găsi o soluție urbanistică de prezervare a monumentului pe actuala poziție. Prin urmare, monumentul a fost trecut în conservare, responsabilitatea pentru paza și integritatea acestuia revenind Primăriei Capitalei.

Proiectul diametralei Buzești-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutul investiției, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul în care au fost făcute exproprierile și au fost date autorizații de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?