Peste 200 de angajați de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat DN 64, timp de aproximativ o oră

Publicat: 10 04. 2013, 14:49
Actualizat: 29 03. 2019, 11:34
Peste 200 de angajați de la Oltchim au blocat, miercuri, timp de aproximativ o oră, DN 64 Râmnicu Vâlcea - Drăgășani, traversând în mod repetat o trecere de pietoni, oamenii fiind nemulțumiți că premierul Victor Ponta nu a vrut să discute cu ei în timpul protestului de la București.

Peste 200 de angajați de la Oltchim au blocat, miercuri, timp de aproximativ o oră, DN 64 Râmnicu Vâlcea – Drăgășani, traversând în mod repetat o trecere de pietoni, oamenii fiind nemulțumiți că premierul Victor Ponta nu a vrut să discute cu ei în timpul protestului de la București.

Inițial, cei peste 200 angajați de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat în fața pavilionului administrativ al combinatului, nemulțumiți de restanțele salariale, dar și de faptul că premierul Victor Ponta nu a vrut să discute direct cu ei în timpul mitingului de la București.

„Sunt două săptămâni și jumătate de când protestăm, nemulțumiți de restanțele salariale și de lipsa perspectivelor de repornire a combinatului la capacitatea de 65%. Ieri (n.r. – marți) au fost o mie dintre noi de la Vâlcea și Pitești și la Guvern, dar nu avem răspunsuri. Oamenii sunt dezamăgiți că premierul Victor Ponta nu a dorit ieri să discute cu noi și vor ca el să dezamorseze situația tensionată existentă la Oltchim, cer anularea ordinului de concediere colectivă deoarece este ilegal, atâta timp cât planul de restructurare al combinatului nu a fost elaborat”, a declarat președintele Sindicatului Liber Oltchim, ing. Mihai Diculoiu.

Ulterior, protestatarii s-au deplasat către DN 64 Râmnicu Vâlcea – Drăgășani, în zona Răureni, și au blocat soșeaua timp de aproximativ o oră, traversând în mod repetat o trecere de pietoni.

Potrivit reprezentanților Poliției Județene Vâlcea, pe parcursul acțiunii, traficul rutier a fost deviat pe rute secundare.

Oamenii au suflat în vuvuzele și au scandat „Vrem să muncim”, „Mincinoșii” și „Demisia”.

De asemenea, ei au pancarte pe care scrie „USL-Urmează Sărăcie Lucie”, „Uniți și demni! Jos Mafia!” , „Jos labele de pe Oltchim”, „Noi murim de foame/Voi cu milioane”.

„Nu ne ascultă nimeni, de trei luni nu am luat salariile, am luat 400 de lei de la începutul anului și până acum. Ieri (n.r. – marți), la Guvern, nu a venit nimeni. Practic, noi îl așteptăm pe premier, nu pe consilierii lui, este dezamăgitoare comportarea lui Victor Ponta. Așteptăm repornirea instalațiilor și ne vrem banii, am ajuns la sapă de lemn”, a declarat un protestatar.

La ora transmiterii acestei știri, protestatarii s-au întors în fața pavilionului administrativ, unde continuă protestul.

Aproape 1.000 de angajați de la Oltchim și Divizia Petrochimică Bradu au protestat marți în fața sediului Guvernului, nemulțumiți că nu și-au primit drepturile salariale și că urmează să fie disponibilizați, solicitând premierului Victor Ponta să rezolve situația combinatului din Râmnicu Vâlcea.

În timpul protestului a avut loc un incident între câțiva revoluționari care protestau în fața Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluționarilor și au venit în Piața Victoriei cu un banner pe care scria „Solidari cu Oltchim și Arpechim” și jandarmi, care au încercat să îi oprească să treacă pe trotuarul din fața Guvernului. În cele din urmă, acestora li s-a permis să se alăture protestatarilor, în zona amenajată pentru miting.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență, cererea de declanșare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, și BDO Business Restructuring, parte a rețelei grupului internațional BDO.

Licitația pentru cumpărarea pachetului majoritar de acțiuni la Oltchim a fost câștigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eșec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Citește cele mai importante știri ale zilei pe gandul.info