Peste 200 de persoane au fost audiate în ancheta accidentului aviatic din munții Apuseni
În perioada februarie 2014 – ianuarie 2015, au fost audiate, pe parcursul a 2.354 ore de anchetă, 209 persoane din care trei părți civile și 206 martori, precizează PICCJ.
Martorii audiați sunt din cadrul Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Sănătății, Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), spitalelor județene Alba, Cluj și Oradea, Spitalului Municipal Beiuș, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Clinic „Sf. Maria” București, Agenției Naționale de Transplant, Școlii Superioare de Aviație Civilă, ocoalelor silvice Horea, Gilău etc., Asociației Salvatorilor Montani Bihor, serviciilor publice județene Salvamont Alba și Cluj, Blue Air etc.
De asemenea, printre martori au fost și locuitori ai comunelor Horea, Albac, Poiana Horea, Beliș etc., care au acționat în sprijinul echipelor de căutare și salvare a supraviețuitorilor accidentului aviatic.
În același timp, s-au solicitat relații de la peste 40 de instituții ale statului.
La solicitarea Secției parchetelor militare, Comisia Superioară Medico-Legală din cadrul INML a transmis procurorilor militari raportul de expertiză medico-legală privind-o pe victima Aurelia Ion.
În prezent, se așteaptă depunerea de către Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a Raportului de investigație tehnică a accidentului aviatic din data de 20 ianuarie 2014, se mai spune în comunicatul PICCJ.
Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în munții Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița dintre județele Cluj și Alba. În accident au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor. Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului și victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore și la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.