Prima pagină » Știri » Peste 200.000 de pensii vor fi mărite, în urma deciziei CCR, cu un coeficient dublu față de cel actual

Peste 200.000 de pensii vor fi mărite, în urma deciziei CCR, cu un coeficient dublu față de cel actual

Peste 200.000 de pensii vor fi mărite, în urma deciziei CCR, cu un coeficient dublu față de cel actual

Peste 200.000 de pensii sunt recalculate și vor trebui să fie mărite, ca urmare a deciziei Curții Constituționale (CCR) de a declara neconstituționale două articole din legea pensiilor. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că deocamdată nu știe dacă are asigurați banii necesari și că va face publice cifrele în zilele următoare.

Pensionarii care vor primi mai mulți bani sunt cei care au ieșit la pensie începând cu ianuarie 2011, până în 23 ianuarie 2013, numărul acestora ridicându-se la 200-220.000. Bonificația obținută de acești pensionari conform modificărilor legii pensiilor din 2013 trebuie să fie aproximativ dublate, ținând cont de legea veche, a arătat ministrul Muncii.

„Coeficientul din 2011 și 2012 este mai mare decât cel din 2013. Ei pot primi o diferență față de ce au primit la pensie în 2013. Se vede care este punctajul mediu anual, apoi se înmulțeste cu coeficientul și dacă există o diferență, se va acorda. Coeficientul este undeva la dublu față de ce au primit până acum”, a declarat Marian Câmpeanu.

Ministrul nu a dorit să ofere estimările cu privire la suma necesară pentru a acoperi această măsură, însă a dat asigurări că în zilele următoare le va face publice. Câmpeanu a exemplificat că, dacă un pensionar a primit o mărire de pensie de 400 de lei în 2013, aceasta va fi dublă acum.

Miercurea trecută, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale articolele de lege după care pensiile celor care s-au retras din activitate după 1 ianuarie 2011 erau calculate după un coeficient stabilit în 2013. Primii avantajați vor fi cei cu pensii mari.

Judecătorii CCR au decis că ordonanța 1 dată de Guvernul Ponta în ianuarie 2013 nu se poate aplica retroactiv și în consecință că „persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis începând cu luna ianuarie 2011 până la data de 23 ianuarie 2013” li se vor ajusta pensiile potrivit unei formule mai avantajoase din legea sistemului unitar de pensii adoptată în timpul guvernării Boc.

Legea pensiilor din timpul guvernării lui Emil Boc stabilea că pentru pensionarii intrați în sistem după 1 ianuarie 2011, la punctajul mediu anual se va adăuga un indice de corecție calculat după o formulă matematică. Aceasta se raporta la câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și aducea un plus la pensie. Această prevedere a fost însă amânată timp de doi ani, din lipsa banilor la buget.

În 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a stabilit acest indice la 1,06, calculându-l după datele actualizate în ianuarie 2013, în loc să îl raporteze la cifrele din ianuarie 2011. În felul acesta, cei retrași din activitate între 2011-2013 au pierdut bani, în condițiile în care până la 1 ianuarie 2013 prevederea legată de corecție a fost amânată, iar ulterior s-a aplicat un indice mai mic.

Decizia Curții Constituționale a venit după ce trei pensionari din Arad au contestat legea pensiilor, pentru că li se calculaseră pensii mai mici.

Citește și