Peste 2.500 de militari români și americani și sute de mijloace tehnice participă la un amplu exercițiu militar
Potrivit unui comunicat al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” transmis vineri, scopul general al exercițiului „Someș 15” este de a antrena forțele proprii în planificarea și conducerea operațiilor defensive de nivel tactic, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În perioada 7-18 septembrie, în facilități de instruire ale Forțelor Terestre dispuse în județele Arad, Cluj, Brașov, Suceava și Harghita, unități și mari unități din compunerea Diviziei 4 Infanterie «Gemina» vor participa la exercițiul «Someș 15». În fazele efective de derulare a programului instruirii sunt antrenați peste 2.500 de militari și sunt implicate peste 400 de mijloace tehnice și echipamente. În vederea realizării pregătirii într-un mediu multinațional aliat, alături de militarii români se instruiește și o subunitate de infanteriști marini ai United States Marine Corps Forces Europe din cadrul Black Sea Rotational Force 15. Scopul general al exercițiului «Someș 15» este de a antrena forțele proprii în planificarea și conducerea operațiilor defensive de nivel tactic”, se arată în documentul citat.
Reprezentații Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au menționat că în etapele de derulare a pregătirii practice vor fi incluse exerciții de comandament cu transmisiuni în teren, trageri de luptă cu diferite tipuri de armament, parașutări, zboruri cu și fără trageri de luptă.
„Acțiunile militare planificate vor fi integrate într-un cadru operațional mai larg, ordonat de eșaloanele de comandă ale diviziei. Activitățile de instruire ca acelea programate în cadrul exercițiului, de cea mai mare complexitate organizatorică și anvergură operațională desfășurate până acum de Divizia 4 Infanterie «Gemina», conduc, pe de o parte, la menținerea și creșterea capacității operaționale a structurilor noastre militare și, pe de alta, la promovarea de către România a stabilității regionale”, se mai arată în comunicatul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Exercițiul „Someș 15” are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislația națională și internațională în domeniul apărării și securității naționale.
„Reale sunt doar structurile armate proprii, astfel încât, în baza pregătirii anterioare și a celei acumulate prin desfășurarea exercițiului, acestea să fie în măsură ca, în situații de criză sau pe timp de război, să își îndeplinească misiunile pentru care au fost destinate. Antrenarea unei subunități de infanteriști marini americani alături de militari români este dovada permanentizării cooperării în domeniul operațional și se adăugă, la acest nivel, eforturilor aliate de asigurare a securității regionale”, se menționează în document.