Peste 30 de persoane au protestat în tramvaiul 21 față de proiectul de la Roșia Montană

Peste 30 de persoane au protestat în tramvaiul 21 față de proiectul de la Roșia Montană
Publicat: 14/09/2013, 19:32
Actualizat: 29/07/2014, 16:56

Peste 30 de persoane care se opun proiectului minier de la Roșia Montană s-au urcat, sâmbătă după-amiază, în tramvaiul 21, la capătul de linie de la Piața Sfântul Gheorghe, cu pliante pe care le-au împărțit călătorilor, pentru a-i informa care sunt efectele exploatării cu cianuri.

Protestul, anunțat pe Facebook cu titlul „Un tramvai numit Roșia Montană”, a avut în vedere patru rute diferite. Întâlnirea a fost stabilită la ora 16.00, în patru stații din zona Unirii, de unde urmau să plece, după ora 17.00, cu tramvaie până la capătul liniilor alese.

Rutele propuse au fost cele ale tramvaiului 7 (Piața Unirii – Bulevardul Regina Maria – str. 11 Iunie – str. Constantin Istrate – Șoseaua Viilor – Șoseaua Giurgiului), tramvaiului 14 (Piața Sf. Vineri – Bd. Corneliu Coposu – Calea Călărași – str. Traian – Bd. Ferdinand – Șos. Pantelimon), tramvaiului 21 (Piața Sf. Gheorghe – Calea Moșilor – Piața Obor – Șos. Colentina) și tramvaiului 32 (Piața Unirii – Bd. Regina Maria – Str. 11 Iunie – Bd. Mărășești – Calea Dudești – Bd. Camil Ressu – Bd. Th Pallady).

Pe pagina evenimentului „Un tramvai numit Roșia Montană” erau și două regului pentru participanții la această acțiune de protest, și anume să urce 60 – 70 de oameni în fiecare tramvai și să plătească prețul călătoriei.

Cei care au răspuns apelului și au venit la Piața Sfântul Gheorghe au urcat, în jurul orei 17.00, într-un tramvai al liniei 21, cu care au plecat spre capătul de pe Șoseaua Colentina. Alături de aceștia au venit și aproximativ zece protestatari care inițial s-au adunat la capătul liniei tramvaiului 14, precum și alți aproape zece de la capătul liniei 7.

Manifestanții s-au urcat în tramvaiul liniei 21 cu bannere pe care au avut mesaje de respingere a proiectului privind exploatarea mineră de la Roșia Montană și cu pliante pentru călători, pe care au scris efectele exploatării cu cianuri și motivele protestelor organizate în ultimele două săptămâni în Piața Universității.

Printre cererile scrise pe pliante sunt: respingerea proiectului de lege de către Parlament, respingerea urgentă prin Hotărâre de Guvern a acordului de mediu și interzicerea cianurii prin lege în activitățile miniere din România, înscrierea Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO și demiterea celor patru inițiatori ai proiectului de lege, miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

În textul de pe pliante mai scria că cetățenii sunt invitați la protestul de duminică, de la ora 17.00, din Piața Universității.

Printre mesajele afișate pe protestatari în tramvaiul 21 au fost „Salvăm Roșia Montană și creăm un procedent de mobilizare civică” și „Nu credem minciuna reclamelor și nici nu acceptăm ca statul să facă legi speciale pentru firmele care nu respectă legea”.

Duminică, protestatarii vor să se strângă în Piața Universității, de unde să plece în marș pe traseul Bd. Ion C. Brătianu – Bd. Unirii – Bd. Nerva Traian – Calea Văcărești – Bd. Tineretului – Bd. Dimitrie Cantemir – Bd. Ion C. Brătianu – Piața Universității.

Proteste similare sunt anunțate în mai multe orașe din țară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Suceava, Buzău, Constanța, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș și Brașov. De asemenea, sunt anunțate proteste și la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

Duminica trecută, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roșia Montană au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marș pe traseul Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Magheru – Bd. Lascăr Catargiu – Bd. Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – Calea Moșilor – Bd. Carol.

La protestele de până acum din Capitală, manifestanții au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopții, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar și un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piața Constituției și în Piața Victoriei.

Protestele de la București, alături de manifestări similare desfășurate în alte orașe din țară, au început la 1 septembrie, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

La Roșia Montană, 22 de mineri se află în subteran de miercuri, blocându-se acolo și cerând să vină președintele Senatului, Crin Antonescu, și liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situația economică a zonei și despre proiectul minier. Ei au continuat și joi protestul în galeria Cătălina-Monulești, iar vineri alți unsprezece mineri au coborât în mină și s-au solidarizat cu primii 22, cerând aprobarea proiectului minier.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial". Avertismentul ministrului de Externe...
Vica Blochina, adevărul despre despărţirea dintre Alex Bodi şi Ema Uta: ”S-a săturat să îl...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cine ar putea intra în turul II după confruntarea dintre candidați ANALIZĂ
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Descoperire arheologică rară, la Zidul lui Hadrian: Un mâner vechi de 2.000 de ani arată...
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Fiii lui Silviu Prigoană nu pot face succesiunea. Care este motivul + acuzații grave din...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Un nou tronson al Autostrăzii Moldova A7 se deschide astăzi! Drumul va face legătura între...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Începe licitaţia pentru construcţia celui mai dificil lot al secţiunii montane a A8. Anunţul ministrului...
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
TAXĂ mai mare pentru 2,1 milioane de români. Se va da lege nouă
Prețurile la energia electrică explodează. Cât va costa curentul
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Igor Cuciuc își strigă durerea după înmormântarea unicului său copil. Imaginea emoționantă cu Andreea pe...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Beth, cățelușa preferată a Reginei Camilla, a murit. „A fost un companion foarte special”