Prima pagină » Știri » Peste 30% din culturile agricole din județul Brașov sunt compromise din cauza secetei

Peste 30% din culturile agricole din județul Brașov sunt compromise din cauza secetei

Peste 30% din culturile agricole din județul Brașov sunt compromise din cauza secetei
Peste 30 la sută din culturile agricole din Brașov sunt compromise din cauza secetei, însă nu sunt deosebite probleme legate de furnizarea apei către populație, într-o singură comună fiind probleme legat de necesarul de apă pentru animale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 30 la sută din culturile agricole din Brașov sunt compromise din cauza secetei, însă nu sunt deosebite probleme legate de furnizarea apei către populație, într-o singură comună fiind probleme legat de necesarul de apă pentru animale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În județul Brașov, suprafața totală a terenurilor cultivate este de aproximativ 265.000 de hectare, la care se adaugă pășunile și fânețele naturale, iar peste 30 la sută din culturi sunt compromise din cauza secetei, potrivit directorului executiv al Direcției Agricole Brașov, Călin Birăescu.

„Menționăm că întreaga suprafață agricolă a judetului Brașov este afectată de caldură și seceta excesivă, persistentă în timp. Pentru suprafețele afectate nu
au fost întocmite procese-verbale de calamitate deoarece fenomenul este în evoluție și efectele negative se pot accentua”, a spus directorul Direcției Agricole Brașov.

De asemenea, temperaturile foarte ridicate, seceta excesivă din ultimele săptămâni și cantitatea redusă de masă verde de pe suprafețele de pășuni au dus la
reducerea accentuată a producției de lapte la toate speciile, a mai spus Birăescu.

În județ, producția de cereale se întinde pe o suprafață de 31.440 de hectare, rapiță și soia – 1.550 de hectare, sfeclă de zahăr – 2.995 de hectare, cartofi – 13.415 de hectare, legume – 710 hectare, plante pentru nutreț – 37.260 de hectare, plante pentru semințe – 25 de hectare, pășuni naturale – 118.327 de hectare și fânețe naturale – 59.025 hectare.

În schimb, în județul Brașov nu sunt probleme deosebite legate de furnizarea apei către populație.

„Cele două baraje care asigură apa potabilă, de la Săcele și Dopca, au cantitatea necesară de apă pentru populația din județ. Au mai secat izvoare și sunt ceva probleme cu necesasrul de apă pentru animale, în comuna Șoarș”, a spus directorul Sistemului de Gospodărie a Apelor (SGA) Brașov, Nicolae Ionașcu.

Primarul comunei Șoarș, Dan Timiș, a spus că a solicitat ajutor din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov, însă nu s-a putut interveni.

„Am apelat la ISU Brașov, dar nu ne-au putut ajuta, așa că a trebuit să ne descurcăm singuri. Pentru populație avem apă, sunt fântâni publice, dar apa
este destul de puțină, dar la momentul de față ne ajunge. Pentru animale este destul de problematic. Ca soluție, este transportul de apă de la fântânile mai vechi, am făcut săpături și cu excavatorul și am transportat apă cu cisterne pentru animale. Să sperăm că seceta nu va mai dura mult”, a spus primarul comunei.

În ceea ce privește problemele din Șoarș, purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja, a confirmat că s-a solicitat ajutor, însă din cauza intervențiilor numeroase din ultima perioadă, în special în ceea ce privește incendiile de vegetație uscată, nu a putut fi trimisă o mașină în zonă.

„Ei au solicitat să se asigure apă potabilă și apă pentru animale pentru două săptămâni. Dar noi nu putem transporta apă potabilă cu utilajele, ci doar nepotabilă, iar din cauza numărului mare de intervenții de urgență și a numărului redus de utilaje nu avem cum să trimitem acolo o mașină”, a spus Sfreja.

Citește și