În cadrul întâlnirii care are loc, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, mai mulți angajați ai brutăriei au povestit experiența lor și au spus că au fost angajați cu 4 sau 6 ore, dar a lucrat, în realitate, mult peste 8 ore.
„Am intrat la lucru la ora 16 iar a doua zi la ora 14 încă eram la brutărie, iar patronul nici măcar nu mi-a mulțumit, nu am fost plătiți corespunzător”, a spus o femeie din Ditrău.
Unii localnici au afirmat că mulți localnici ar lucra la brutărie dacă mediul de lucru ar fi potrivit și ar fi plătiți după munca prestată.
Alții l-au acuzat pe patronul brutăriei că are probleme cu forța de muncă locală pentru că nu e în stare să creeze un mediu de lucru atractiv pentru angajați, situație cu care nu se confruntă niciun alt antreprenor din Ditrău.
Primarul Puskas Elemer a spus că, deși este rudă cu tatăl patronului brutăriei, rămâne echidistant în acest conflict și speră să se găsească o soluție.
La un moment dat, primarul a amintit că în presă au apărut articole critice la adresa comunei și a atitudinii sătenilor față de cei doi brutari din Sri Lanka și i-au dat lacrimile, întrerupându-și discursul.
Edilul a subliniat că liceul din localitate are o clasă de învățământ dual în care sunt calificați elevi în meseria de brutar elevi și a spus că aceștia ar trebui să fie angajați în zonă, primăria comunei urmând să le ofere facilități.
La întâlnire, la care participă și deputatul UDMR Bende Sandor, au fost invitați și patronii brutării care au refuzat să fie prezenți, dar la final va fi citită o scrisoare din partea acestora.
Sătenii din Ditrău, județul Harghita, sunt supărați că o brutărie a angajat doi emigranți din Sri Lanka și se tem că aceștia vor crea probleme.
Firma are peste 90 de angajați, din care 18 sunt localnici, din Ditrău, iar restul din zonă, iar pentru că mai aveau nevoie de personal și nu găseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, însă oamenii s-au arătat nemulțumiți deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranți ilegali și s-au temut că vor crea probleme.
Proprietarul brutăriei dinDitrăuși-a cerut scuze localnicilor. Oameni: Avem pretenții
Proprietarul brutăriei dinDitrău, care a angajat doi bărbați din Sri Lanka, și-a cerut scuze localnicilor pentru neplăceri și s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție. Oamenii nu au acceptat scuzele, stabilind să scrie o petiție cu care se vor lua măsurile următoare.
Proprietarul s-a oferit să îi scoată pe cei doi muncitori străini din procesul de producție și să îi pună să lucreze în altă parte. El le-a spus oamenilor că aceștia nu locuiesc înDitrăuși nu vor fi „deranjați”.
Mai mult, bărbatul a invitat oamenii care vor să se angajeze la brutărie să meargă la el și a spus că de acum încolo va anunța orice intenție de angajare în așa fel încât să se prezinte cei care vor să se lucreze.
„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri. „Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”.
Localnicii s-au contrazis dacă să îi accepte sau nu scuzele, stabilind în cele din urmă să redacteze o petiție în care să apară toate pretențiile pe care le au.
Bărbatul care a mediat întâlnirea a spus că petiția ar putea fi terminată până luni și în ea vor apărea toate revendicările localnicilor.
Acesta a mulțumit participanților pentru „discuția civilizată” și pentru că nu „au dat de lucru polițiștilor aflați afară”.
Primar Ditrău: Problema nu e legată de angajații din Sri Lanka, ci de comportamentul patronului
Problema localnicilor din Ditrău, județul Harghita, revoltați de angajarea a doi brutari din Sri Lanka nu este legată de cei doi emigranți, ci de comportamentul patronului firmei, a declarat, sâmbătă, la finalul adunării populare, primarul Puskas Elemer.
Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că s-a văzut, în timpul adunării populare de la Căminul Cultural, că oamenii nu sunt deranjați neapărat de cei doi emigranți, ci de comportamentul patronului brutăriei.
„Foarte mulți oameni din comună și-au exprimat durerea legată de munca lor în brutărie. S-a văzut că problema cea mai mare nu e legată de angajații din Sri Lanka, ci de comportamentul șefilor brutăriei din comuna Ditrău, de modul cum s-au comportat cu angajații lor. Eu mă bucur această întâlnire s-a terminat pașnic și oamenii au plecat liniștiți acasă. Oamenii vor să se schimbe atitudinea angajatorului față de oamenii angajați. Sunt foarte mulți oameni, localnici, care s-ar întoarce la firmă dacă s-ar schimba acolo modalitatea de comportament al șefului brutăriei”, a spus primarul.