Peste 300.000 de români au emigrat în 2011 către statele OCDE, pe locul al doilea după chinezi

Peste 300.000 de români au emigrat în 2011 către statele OCDE, pe locul al doilea după chinezi
Numărul persoanelor care au emigrat din România în 2011 către statele OCDE a fost de 310.000, pe locul al doilea după China, principalele destinații fiind Germania, Italia și Spania, în timp ce numărul românilor care trăiau în străinătate la nivelul aceluiași an este estimat la 3,5 milioane.
Publicat: 13/06/2013, 15:13
Actualizat: 25/06/2013, 16:44

Numărul persoanelor care au emigrat din România în 2011 către statele OCDE a fost de 310.000, pe locul al doilea după China, principalele destinații fiind Germania, Italia și Spania, în timp ce numărul românilor care trăiau în străinătate la nivelul aceluiași an este estimat la 3,5 milioane.

India și China continuă să reprezinte țări importante de origine pentru imigrarea către țările OCDE, însă România și Polonia apar pe locurile 2, respectiv 3 în top, datorită mobilității în interiorul Uniunii Europene, se arată în raportul „Perspective privind Migrația Internațională 2013” prezentat joi de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Emigrarea din statele din sudul zonei euro, afectate de criză, a crescut cu 45% în perioada 2009-2011, relevă studiul.

Cu 529.000 de persoane plecate în 2011, China continuă să fie cea mai importantă țară de origine a imigranților din OCDE, poziție pe care a ocupat-o permanent în ultimii 10 ani cu excepția anului 2007, când a fost devansată de România. Astfel, în anul aderării României la UE, OCDE a înregisrtat 549.000 de imigranți români, față de 518.000 de chinezi.

Totodată, cele mai ridicate rate de emigrare către state OCDE sunt înregistrate din țări care beneficiază de regimuri de liberă circulație.

Astfel, emigrarea din state UE către țări OCDE, în contextul liberei circulații, este în unele cazuri de patru ori mai frecventă relativ la populație comparativ cu nivelurile înregistrate în alte regiuni ale lumii, în pofida situației economice dificile din Europa, se arată în raport.

Zona euro este în recesiune de șase trimestre consecutive, iar șomajul din regiune a atins cote record și se situează în prezent la peste 12%.

Pe fondul condițiilor economice tot mai dificile din Italia și Spania, românii migrează în număr tot mai mare către alte destinații din UE, în principal Germania, se spune în raport.

Totodată, reintegrarea emigranților reveniți în țara de origine din cauza dificultăților economice devine o problemă tot mai urgentă în țări precum Polonia, Lituania, Bulgaria și România.

Germania a fost principala destinație a emigranților români în anul 2011, cu 97.500 de persoane, urmată de Italia (90.100), Spania (60.900), Austria (13.700) și Belgia (10.900).

Numărul imigranților români și bulgari în Germania a crescut cu 29% în 2011, se arată în raport, în timp ce influxul de cetățeni UE a urcat cu 34%. Imigrarea în Germania a persoanelor care provin din țări UE cu un șomaj ridicat a crescut considerabil, cu 90% în cazul Greciei sau 52% pentru Spania.

În total, Germania a înregistrat în 2011 un total de 841.700 imigrări, iar 538.800 de locuitori de naționalitate străină au emigrat, astfel că migrația netă s-a plasta la 302.900, dublu față de nivelul din 2010.

Potrivit datelor OCDE, în Germania trăiesc 392.000 de persoane de origine română, respectiv 159.200 de persoane de naționalitate română.

Cancelarul german Angela Merkel, a dat asigurări marți, la Berlin, că românii care trăiesc în Germania și plătesc taxe în mod corect vor fi considerați membri cu drepturi egale ai societății germane și nu vor fi discriminați și nici blamați în grup cu alți români, a declarat premierul Victor Ponta, după discuția cu oficialul german.

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a promis vineri înăsprirea măsurilor împotriva „imigranților sărăciei”, în special români și bulgari, acestea urmând să includă expulzarea și interdicția de călătorie, relatează Der Spiegel, în ediția electronică.

Problema a fost ridicată în urma plângerilor comunităților germane care invocă o creștere a numărului de persoane care ajung din România și Bulgaria cu ajutorul grupărilor organizate, prin obținerea unei autorizații de afaceri și își depun apoi dosarele pentru ajutoare sociale după câteva luni, pretinzând că afacerea nu a avut succes.

Friedrich susține că cei care vor fi găsiți vinovați de fraudarea serviciilor sociale vor fi expulzați din țară, în pofida dreptului lor de a munci și de a călători în statele membre UE ca cetățeni europeni. În plus, li se va interzice accesul în Germania pentru o anumită perioadă de timp.

Anterior, în luna mai, ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, a afirmat că nu crede că liberalizarea pieței muncii din Germania va produce schimbări semnificative în ceea ce privește fluxurile de lucrători români, bazându-se pe studiile efectuate, dar și pe experiența cu cele opt state care au aderat la UE între 2004 și 2006.

Românii constituie cele mai mari comunități de imigranți din Spania (896.000 persoane) și Italia (968.000 persoane).

În Belgia, unde numai bulgarii și românii mai trebuie să solicite permise de muncă (până la finalul acestui an), numărul persoanelor de naționalitate bulgară și română în forța de muncă a crescut cu 16%, respectiv 24% în 2011 față de anul anterior, în condițiile în care numărul persoanelor de origine străină în forța de muncă a urcat cu 6%.

Astfel, 10.900 români au emigrat în 2011 în Belgia, iar comunitatea românilor din Belgia a ajuns la circa 40.000 de persoane (37.700 după origine, 42.400 după naționalitate).

O altă destinație importantă a emigranților din România în 2011 a fost Austria, care a primit 13.700 de români. Numărul total de persoane de origine română care trăiesc în Austria a crescut astfel la 70.800, în timp ce numărul persoanelor de naționalitate română era de 48.500.

Un număr de 8.000 de români au plecat în 2011 către Marea Britanie, față de 7.000 în 2010, respectiv 10.000 în 2009. Datele din anii anterior nu sunt disponibile, iar comunitatea persoanelor de naționalitate română din Marea Britanie numără 79.000 de membri.

În prezent, nouă din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene aplică restricții cetățenilor români care doresc să muncească într-o altă țară UE. Statele care aplică restricții sunt: Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda și Spania.

Portugalia, Ungaria și Grecia au renunțat la aplicarea regimului tranzitoriu cetățenilor români începând cu 1 ianuarie 2009 și Danemarca începând cu 1 mai 2009.

Accesul lucrătorilor români pe piețele muncii din statele care au impus restricții se realizează în baza legislației naționale a statului respectiv și în baza eventualelor acorduri bilaterale privind circulația forței de muncă, încheiate de România cu aceste state, în principal cu Germania, Spania, Franța și Elveția.

Marea Britanie ar urma să ridice restricțiile pentru români și bulgari începând de la 1 ianuarie 2014. Spania a prelungit până la finalul acestui an măsurile de reglementare a accesului românilor și bulgarilor la piața muncii.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a fost fondată în anul 1961, cu scopul de a stimula progresul economic și comerțul global. În prezent, OCDE are 34 de state membre, respectiv Australia, Austria, Belgia, Canada, Chile, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Luxemburg, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
China anunță că a construit o armă similară cu Steaua Morții din „Războiul Stelelor”