Peste 350 de elevi din comuna Costache Negri din jud. Galați nu pot începe luni cursurile, din cauza inundațiilor
Peste 350 de elevi din comuna Costache Negri, județul Galați, nu pot începe luni cursurile, școala în care învață aceștia fiind inundată în urma ploilor torențiale din ultimele zile, a anunțat, duminică, Ministerul Educației.
Potrivit situației transmise de Inspectoratul Școlar Județean Galați la Ministerul Educației, trei unități de învățământ din comunele Costache Negri, Pechea și Cudalbi rămân închise, din cauză că, pentru moment, sunt inutilizabile.
Majoritatea elevilor care învață în aceste școli vor putea merge la cursuri în noul an școlar care începe luni în alte unități de învățământ din aceste comune. Cei 351 de elevi care învață în Școala Gimnazială din comuna Costache Negri nu vor putea începe cursurile luni, deoarece această unitate este singura din comună, a precizat Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.
Ministrul Educației, Remus Pricopie, a făcut vineri o vizită în localitățile afectate de inundații din județul Galați, pentru a identifica măsurile care se impun pentru ca anul școlar să înceapă în condiții de normalitate, a precizat sursa citată.
Potrivit situației transmise de ISJ Galați, la Școala Gimnazială din Costache Negri se înregistrează cea mai gravă situație. În această localitate, apa cu nămol a inundat școala proaspăt renovată. Parterul clădirii este, în acest moment, inutilizabil, apa ajungând, în dimineața zilei de 12 septembrie, până la 1,5 metri în clădire.
„Parchetul a fost distrus, biblioteca unității a fost complet compromisă, atât în ceea ce privește fondul de carte, cât și rezerva de manuale școlare. În curtea școlii nu se poate intra, așa încât, deși etajele superioare ar putea să-i găzduiască pe elevi, unitatea rămâne închisă. Reprezentați ai ISU, împreună cu voluntari din comună, părinți, elevi și profesori, lucrează la scoaterea nămolului din clădire. Totuși, pentru ca școala să poată începe, este nevoie ca parchetul de la parter să fie scos, unitatea să fie igienizată și uscată din nou. Școala Gimnazială este singura unitate de învățământ din comună, motiv pentru care cei 351 de elevi nu vor putea începe cursurile la 16 septembrie”, a precizat Ministerul Educației.
În comuna Pechea sunt mai multe unități de învățământ, respectiv Liceul Tehnologic „Costache Conachi”, împreună cu structurile sale și trei școli gimnaziale, una dintre ele, Școala Gimnazială „Alexandru Moruzi”, fiind unitatea coordonatoare.
În Școala Gimnazială „Alexandru Moruzi”, apa a intrat în curtea școlii, blocând accesul în unitate. Pereții clădirii sunt umezi până la nivelul geamurilor, motiv pentru care nici aici cursurile nu pot începe în bune condiții.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Galați, împreună cu directorul școlii, a decis începerea cursurilor în celelalte două unități gimnaziale, subordonate Școlii „Alexandru Moruzi”, unde elevii vor învăța în trei schimburi, până la igienizarea unității coordonatoare.
În comuna Cudalbi sunt două școli, însă doar într-una este posibilă deschiderea cursurilor în bune condiții, respectiv la Liceul Tehnologic din localitate. La cealaltă școală, „Emil Panaitescu”, grupurile sanitare au devenit, deocamdată, inutilizabile, după ce, în urma inundațiilor, pânza freatică a crescut și apa a ajuns în clădire.
„Conducerea unității a încercat să scoată apa, dar, deși a vidanjat de câteva ori spațiul, apa continuă să se ridice la suprafaăă. Mai mult, corpul vechi al unității, o școală de tip Spiru Haret, a fost complet distrus, după ce apa a inundat curtea și clădirea, făcându-le inutilizabile în prezent”, a mai arătat Ministerul Educației.
La grădinița din Cudalbi, parchetul a fost distrus de apa cu nămol care a inundat clădirea. Parchetul trebuie demontat, pentru ca apoi unitatea să fie din nou igienizată, înainte de revenirea copiilor la grădiniță.
„Se încearcă în continuare vidanjarea grupurilor sanitare, aceasta fiind posibilă în cazul în care apa va începe să se retragă. Prefectura Galați încearcă să pună la dispoziția elevilor de la această școală un număr de toalete mobile, pentru situația în care vidanjarea nu va fi posibilă până în data de 16 septembrie”, potrivit sursei citate.
Conducerea ISJ Galați speră ca în două săptămâni să se încheie lucrările la extinderea școlii, de la data finalizării acestora elevii putând să învețe în acest corp nou de clădire. În prezent, din cauză că școala veche nu poate fi folosită, elevii sunt nevoiți să învețe în trei schimburi.
În județul Galați, în urma inundațiilor din ultimele zile, nouă persoane, între care și o fetiță de opt ani, și-au pierdut viața, 39 de localități au fost afectate, 6.091 de persoane au fost evacuate și 1.735 de locuințe au fost inundate, iar 35 au fost distruse complet de viitură, potrivit unui bilanț provizoriu prezentat la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Același raport arată că în continuare Drumul Național 25 este blocat în zona localității Vameș, 11 drumuri județene și 463 de poduri și podețe au fost afectate de inundații, iar 3.042 de hectare de teren agricol au fost inundate.