Peste 3.500 de protestatari au ocupat Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca

Publicat: 13 10. 2013, 21:22
Actualizat: 28 07. 2014, 17:15

Peste 3.500 de persoane care protestează față de proiectul minier de la Roșia Montană au ocupat, duminică seară, Piața Lucian Blaga din Cluj-Napoca, și au blocat traficul rutier în fața Casei de Cultură a Studenților, la finalul unui marș desfășurat în campusul studențesc Hașdeu și la Gară.

Peste 400 de persoane care s-au adunat, duminică, în Piața Unirii din Cluj-Napoca pentru a protesta față de proiectul minier de la Roșia Montană au pornit într-un marș spre campusul stundețesc Hașdeu, numărul protestatarilor depășind pe traseu peste 3.500, potrivit jandarmilor.

Ei au blocat traficul rutier în zona campusului, cerând studenților să se alăture protestului.

Manifestanții au scandat „Să vină studenții”, „Nu stați la ferestre, veniți la proteste”, „Strigați cu noi, Ponta la gunoi” și „Jos Guvernul”.

Protestatarii au continuat marșul pe străzile Moților, Coșbuc, Splaiul Independenței, strada Horea, până la Gară, după care s-au îndreptat spre Piața Lucian Blaga, trecând prin Piața Mihai Viteazu, prin fața
Prefecturii, pe bulevardul 21 Decembrie 1989, strada Memorandumului și pe lângă Primărie, blocând pe traseu traficul rutier și transportul în comun.

În Piața Lucian Blaga, o parte a manifestanților s-a așezat pe asfalt și au blocat traficul rutier, scandând „Uniți, salvăm Roșia Montană”.

În timpul protestului, manifestanții au împărțit fluturași de chemare la „o adunare națională” pe care cei care se opun proiectului minier vor să o organizeze în 19 octombrie la Câmpeni, județul Alba.

Aceasta este a șasea duminică în care la Cluj-Napoca au loc astfel de proteste.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Manifestanții cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană și să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activitățile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgență, acordul de mediu, Roșia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO și demisia premierului Victor Ponta și a celor patru inițiatori ai proiectului de lege: miniștrii Dan Șova, Rovana Plumb, Daniel Barbu și directorul ANRM Gheorghe Duțu.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul a fost analizat de Comisia parlamentară specială, la care au fost audiați, până vineri, reprezentanți ai mai multor instituții. Membrii comisiei încep săptămâna viitoare dezbaterea proiectului pe articole.