Peste 4.000 școli din țară nu au avize și autorizații de funcționare
În ajunul începutului noului an școlar, 4.221 de clădiri care funcționează în uzul unităților de învățământ nu au autorizație sanitară și nici aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), deși au nevoie de acestea pentru a funcționa în condiții sanitare adecvate și de siguranță.
De asemenea, tot la nivel național, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize și autorizații, însă nu toate le necesită, aici fiind implicați mai mulți factori, cum ar fi anul de construcție, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate de Ministerul Educației mai arată că, în România, funcționează 18.746 de instituții de învățământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri.
În ceea ce privește unitățile de învățământ din Capitală, primarul general Gabriela Firea a declarat marți, că în jur de 500 de școli ar avea probleme cu avizele ISU.
„M-am întâlnit luni cu primarii de sectoare care aveau situația în ceea ce privește unitățile de învățământ, mi-au defalcat categoriile de probleme semnalate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Din nefericire, o situație tragică, cum a fost cea de la Colectiv, a înăsprit foarte mult condițiile de avizare din partea ISU și acum unități care nu ar fi avut niciun fel de problemă în a primi astfel de avize sunt în oarecare dificultate. Primarii de sectoare, care au în administrare toate școlile din Capitală, mi-au spus că au situația sub control și sunt într-o permanentă legătură cu reprezentanții ISU tocmai pentru a primi toate avizele necesare și pentru a îndrepta probleme pe care le au în acest moment. Sunt aproape 500 de școli, dar multe din ele au deja avize de funcționare”, a spus Firea.
Contactat de MEDIAFAX, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB) a detaliat exact care este situația privind avizele ISU și autorizațiile sanitare.
„Potrivit situației pe care am primit-o de la Direcția de Sănătate Publică București (DSP), 24 de unități care nu au autorizația de la DSP. În principal, ele sunt mai puține decât anul trecut, când au fost mai multe fiindcă majoritatea încă erau în renovare, prin programul BEI. În momentul de față, din cele 24 de unități de învățământ preuniversitar, cinci sunt în continuare în faza BEI, șapte școli sunt în procedura de obținere a avizelor sanitare, dosarele fiind depuse și sperăm să fie autorizate până se deschide școala. În rest, avem spații improprii în două școli, iar acestea nu pot obține avizul datorită proiectului de construcție, care datează din perioada interbelică. În ceea ce privește avizele ISU, din 919 clădiri destinate spațiilor educaționale, 544 de clădiri nu sunt autorizate, doar 37 au autorizație, iar pentru 338 nu este obligatorie obținerea autorizației. Procesul e mai dificil pentru că presupune ajutorul autorităților locale în executarea unor expertize”, a explicat Banu pentru MEDIAFAX.