Peste 40.000 de pelerini așteaptă la coadă, sâmbătă dimineață, la Catedrala Mitropolitană din Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Simeon, rândul credincioșilor întinzându-se pe o lungime de aproximativ trei kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Maiorul Marius Țăranu de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău a declarat că la ora 10.00 peste 40.000 de pelerini așteptau la rând pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Parascheva și cele ale Sfântului Simeon, depusă într-un baldachin pe esplanada Catedralei Mitropolitane.
Potrivit jandarmilor, rândul pelerinilor se întinde pe o lungime de trei kilometri.
„Pe tot parcursul nopții au continuat să vină oameni la Iași, iar de dimineață numărul acestora este în creștere. Capătul rândului se află la strada Splai Bahlui”, a afirmat maiorul Marius Țăranu.
Conform reprezentanților Jandarmeriei, timpul de așteptare la rând pentru a atinge sfintele moaște este de aproape 20 de ore.
„De vineri dimineață, când moaștele au fost scoase din Catedrală, au fost 200 de situații în care pelerinii au avut nevoie de îngrijiri medicale. Sunt în general oameni în vârstă, care, pe fondul oboselii, au avut probleme de sănătate. Au intervenit cei de la ambulanță și de la echipajul SMURD, care staționează în zona Mitropoliei”, a mai precizat reprezentantul Jandarmeriei.
El a mai spus că 13 persoane au fost amendate pentru tulburarea liniștii publicii.
Peste 1.200 de polițiști și jandarmi asigură ordinea publică în perioada pelerinajului religios de la Iași, unde sunt așteptați peste 250.000 de pelerini din întreaga țară.
Cel mai important moment al pelerinajului de la Iași va avea loc luni, când este programată Sfânta Liturghie. Slujba se va desfășura în fața Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ștefan cel Mare, și nu în curtea instuției, ca în anii trecuți. La slujbă va asista și premierul Victor Ponta, a anunțat primarul Iașiului, Gheorghe Nichita.
Sfânta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.