Prima pagină » Știri » Cauzele morții baschetbalistei Alessia Raiciu. Tânăra a murit în somn în ziua în care a împlinit 18 ani

Cauzele morții baschetbalistei Alessia Raiciu. Tânăra a murit în somn în ziua în care a împlinit 18 ani

Cauzele morții baschetbalistei Alessia Raiciu. Tânăra a murit în somn în ziua în care a împlinit 18 ani

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași, a comentat cazul baschetbalistei Alessia Raiciu care a murit în somn chiar în ziua în care a împlinit 18 ani.

Potrivit medicilor legiști, decesul tinerei baschetbaliste ar fi fost provocat de un edem pulmonar acut. Nu se știe ce a cauzat acest edem pulmonar, se mai așteaptă rezultatele de la examenul de anatomo patologie și cel toxicologic.

Întrebat dacă şi acest caz poate intra în categoria morților subite şi cum se poate explica faptul că o sportivă atât de tânără şi cu toate analizele la zi a sfârșit într-un asemenea mod, Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, a explicat:

„Este o moarte suspectă, fără discuție, mai ales și dramatică cu efecte covârșitoare și pentru familie și pentru echipă și pentru staff-ul medical ce a evaluat acest sportiv de-a lungul timpului. Dar pe de altă parte, este clar că va mai trebui să mai așteptăm rezultatele finale de la examenul de medicină legală. Pentru că edemul pulmonar acum este o realitate anatomopatologică descrisă în momentul când se face necropsia, dar cauza exactă și factorii precipitanți încă nu-i avem.”., a precizat Tudor Ciuhodru.

Efortul fizic, un lucru benefic doar pentru unii sportivi

„În momentul în care vom avea toate aceste elemente vom putea preciza foarte clar acest lucru. Pe de altă parte, haideți să spunem lucrurilor pe nume că moartea subită la sportivi nu este o entitate nouă. Moartea subită la sportivii care practică un stil de viață sănătos, practică un sport care le echilibrează organismul este de aproape 3 ori mai frecventă decât la tinerii sedentari.”, a mai spus doctorul Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena3.ro.

„Se pare că acest efort fizic, acest stres competițional, ar revela anumite boli cardiace care pot fi congenitale sau dobândite, care nu au fost sau nu au putut fi diagnosticate. Mă uitam că în Italia, în 1982,  pentru prevenție îți trebuie educație pentru sănătate, trebuie să urmărești și familia, mai ales dacă are în cadrul familiei morți subite sau pacienți care au patologie cardiacă importantă. Sub 50 de ani ar trebui atenție mai ales la sportivii de performanță, ar trebui acele teste genetice, pentru că de multe ori în spate este o boală cu determinism genetic.”, au fost sfaturile medicului.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele