Potrivit informațiilor centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad, peste 50 de copaci au fost rupți de vijelie în municipiul Arad, iar șapte dintre aceștia au căzut peste autoturisme parcate, acestea fiind avariate.
Purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca, a precizat că au fost rupți de vânt 56 de copaci, care au căzut pe drumuri, trotuare, între blocuri sau în parcuri.
Un copac a căzut peste un tramvai cu pasageri, fără să fie înregistrate persoane rănite, însă circulația tramvaielor pe o linie din municipiul Arad a fost întreruptă mai mult de trei ore, pasagerii fiind transportați cu autobuze.
Un alt copac a căzut în Parcul Copiilor, aflat în centrul Aradului. Arborele a căzut peste un loc de joacă, dar în zonă nu erau copii pentru că aceștia plecaseră din cauza ploii.
De asemenea, zece copaci au căzut în județ peste linii de joasă și medie tensiune, localități de pe Valea Mureșului fiind temporar nealimentate cu energie electrică.
Potrivit ISU Arad, 12 gospodării au fost inundate, iar acoperișurile mai multor imobile au fost avariate.
Acoperișul din tablă al unui bloc din Arad a fost smuls de vânt și aruncat în curtea imobilului. Locatarii s-au plâns de situație pentru că au refăcut acoperișul în urmă cu cinci luni, însă spun că firma care a executat lucrarea a oferit garanție doar pentru tablă, nu și pentru structura din lemn, care era veche și nu a fost schimbată.
În total, pompierii arădeni au avut aproape o sută de solicitări la 112, intervenind cu 50 de angajați ai Detașamentului Arad, dar și cu voluntari de la serviciile pentru situații de urgență din județ.
„A fost necesară suplimentarea forțelor de intervenție cu subofițeri din turele libere. În sprijin lor au fost chemați și 30 de voluntari din Pecica, Sântana, Zimanu Nou și Arad, dar și angajați ai primăriilor”, a declarat purtătorul de cuvnt al ISU Arad.
Mai multe râuri din județele Arad și Bihor se află până miercuri la ora 1.00 sub cod galben de inundații, potrivit unei alte atenționări emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
Atenționarea vizează unele râuri mici din bazinele bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Negru și Crișului Alb.
INHGA a emis anterior o atenționare similară valabilă tot până miercuri la 1.00 pe râuri din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud și Suceava.
Meteorologii au anunțat că de marți, ora 18.00, până miercuri, la ora 21.00, în toate județele țării vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și, în unele zone, căderi de grindină.
Marian Buga, [email protected]