Prima pagină » Știri » Peste 50% dintre IMM-urile Europei, în pericol să se închidă! Covid-19 aduce Apocalipsa falimentului în 2021!

Peste 50% dintre IMM-urile Europei, în pericol să se închidă! Covid-19 aduce Apocalipsa falimentului în 2021!

Peste 50% dintre IMM-urile Europei, în pericol să se închidă! Covid-19 aduce Apocalipsa falimentului în 2021!

Vești teribile dinspre piața comunitară. Economia UE este foarte aproape să primească o lovitură devastatoare anul viitor: peste 50% dintre IMM-urile Europei sunt în pericol să se închidă! Asta înseamnă că, în 2021, Covid-19 aduce Apocalipsa falimentului pe „Bătrânul continent”.

Împreună, aceste IMM-uri asigură locuri de muncă pentru două treimi din angajaţii Uniunii Europene! Dacă în următoarele luni economia nu-și va reveni, iar încasările sunt tot mai mici, atunci peste 50% dintre aceste firme vor se vor închide, arată un sondaj publicat de firma de consultanţă McKinsey.

Peste 50% dintre IMM-urile Europei, în pericol din cauza valului doi de Covid-19

Sondajul McKinsey a fost realizat în luna august, înainte ca explozia cazurilor de infecţie cu noul coronavirus, apărute în valul doi, să oblige guvernele din Europa să impună noi restricţii. Toate acestea arată amploarea pagubelor provocate de criza Covid-19.

În prezent, peste 2.000 de IMM-uri din primele cinci economii europene (Germania, Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie), adică 55% din aceste companii, se aşteaptă să îşi închidă porţile până în septembrie 2021 dacă veniturile lor vor rămâne la nivelul actual. Nu e o proiecție, este ceea ce au declarat chiar proprietarii IMM-urilor. Mai mult, în cazul în care se menține traiectoria actuală, unul din 10 IMM-uri va depune cererea de intrare în insolvenţă mai devreme de următoarele şase luni!

Peste 50% dintre IMM-urile Europei, în pericol. Soluția găsită de FMI

Analiștii prognozau că economia zonei euro va înregistra o creştere de 5,5% în 2021, asta după o cădere de aproape 8% în acest an. Totuși, până și această modestă revenire este în pericol din cauza valului doi de Covid-19.

Decidenţii trebuie să facă orice este nevoie pentru a ţine sub control pandemia şi consecinţele sale economice şi să nu retragă prematur măsurile de sprijin acordate IMM, pentru a evita greşelile făcute în perioada crizei financiare”, a subliniat recent FMI. Pentru companii, politicile trebuie să meargă dincolo de sprijin de lichiditate şi să se asigure că firmele sănătoase dar care acum sunt insolvente pot rămâne în activitate”, mai adaugă Fondul Monetar Internațional.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și