Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) va trimite în șomaj tehnic un număr de 506 de angajați, în perioada 27 august – 30 septembrie, din cauza lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activității de petrochimie de la Pitești.
„Ca urmare a lipsei capitalului de lucru necesar repornirii activității de petrochimie de la Pitești, Consiliul de Administrație în ședința din data de 22 august a decis (…) să suspende contractele individuale de muncă (trimiterea în șomaj tehnic) pentru perioada 27 august – 30 septembrie 2012 pentru 506 salariați ce-și desfășoară activitatea în cadrul Diviziei Petrochimice din comuna Bradu, județul Argeș”, se arată într-un raport al companiei, remis Bursei.
În această perioadă, salariații vor beneficia de o indemnizație de 80% din salariul de bază.
Numărul de salariați ai companiei a scăzut ușor în primele șase luni, de la 3.468 la 3.348.
Administratorii au mai decis întreruperea activității de platforma chimică Râmnicu-Vâlcea în intervalul menționat anterior, pentru realizarea lucrărilor de revizie tehnică programată pentru acest an.
În plus, Consiliul de Administrație a decis numirea lui Adrian Radu ca administrator provizoriu, după demisia lui Grigore Crăciunescu.
Veniturile companiei au scăzut cu 46,8% în primul semestru, de la 1 miliard de lei la 533,9 milioane lei (121,6 milioane euro), iar pierderile au crescut de 2,7 ori, la 188,2 milioane lei (42,8 milioane euro), de la 70,2 milioane lei în perioada similară a anului trecut.
Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acționariatul Oltchim se mai regăsesc compania PCC SE, înregistrată în Germania. PCC deține 18,3% din acțiuni, iar fondul de investiții Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, are 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiești și Aisa Invest din Cluj, firmă deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, au depus în luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.
Procedura de privatizare a Oltchim va începe prin licitație cu oferta în plic, în 14 septembrie, urmată, dacă va fi cazul, de negociere sau de licitație cu strigare.
Capitalul social al companiei ar putea crește cu cel mult 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acțiuni a creanței AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, și prin emiterea de acțiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acționarilor minoritari. AGA este programată pentru 10 septembrie.
Acțiunile Oltchim au închis ședința de joi în creștere cu 6,8%, 0,7785 lei/ unitate. La această cotație, compania are o capitalizare de 267,1 milioane lei (59,6 milioane euro).