Peste 5.000 de persoane au participat la sfințirea bucatelor pascale, la Miercurea Ciuc

Publicat: 31 03. 2013, 15:27
Actualizat: 06 04. 2019, 10:47

Peste 5.000 de persoane au participat, duminică, la Miercurea Ciuc, la slujba de sfințire a bucatelor, ritual ce marchează încheierea postului Paștelui Catolic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Până la ora 8.00, când a început slujba, peste 5.000 de locuitori din Miercurea Ciuc s-au așezat, pe douăzeci rânduri, de-a lungul platoului din centrul orașului.

„Niciodată nu s-a întâmplat să nu am mâncare sfințită de Paște pe masă. Așa e tradiția noastră, așa putem să fim liniștiți și să petrecem sărbătorile cu bine, așa arătăm că am postit timp de 40 de zile și acum, cu binecuvântarea Domnului, putem să mâncăm de dulce”, a spus Biro Ibolya, una dintre credincioase.

Coșurile cu ouă roșii, cozonac, miel umplut, șuncă, ceapă verde și vin au fost sfințite de un sobor de preoți, în frunte cu episcopul romano-catolic Tamas Jozsef.

Înaltul prelatul le-a reamintit celor prezenți despre originile ritualului sfințirii bucatelor pascale.

„Mântuitorul Iisus a înviat, dar nimeni nu a crezut acest lucru, nu a crezut că este El. Chiar în prima seară după Înviere, ajungând la Emaus, ucenicii Îl rugară stăruitor pe Iisus: rămai cu noi! Hristos se înduplecă și primi să cineze cu ei. Așezați la masă, El luă pâinea și o binecuvantă, iar apoi frângând-o, le-o împărți. În acea clipă li se deschiseră ochii minții și Îl recunoscură, iar noi și astăzi, ca acum o mie de ani, așteptăm binecuvântarea bucatelor”, a predicat Tamas Jozsef.

La rândul său, capelanul papal Darvas Kozma Jozsef le-a mulțumit credincioșilor care „la fel ca urmașii demni ai unei armate de soldați” s-au așezat și au așteptat disciplinați ca preoții să treacă printre rânduri și să binecuvânteze bucatele tradiționale.

Slujba de sfințire a bucatelor, oficiată în limba maghiară, a durat aproximativ 40 de minute, iar la finalul acesteia au fost intonate de preoți și de enoriași imnul Ungariei și cel al secuilor.

După slujbă, oamenii au plecat acasă, unde, potrivit obiceiului, fiecare membru al familiei gustă din bucatele sfințite.

Acest ceremonial de sfințire a bucatelor reprezintă sfârșitul postului Paștelui, care a durat 40 de zile.

Sâmbătă seară, mii de oameni au luat parte la slujba de Înviere, în bisericile din municipiul Miercurea Ciuc. .

În județul Harghita, 85 la sută din populație este de rit catolic, reformat și unitarian și sărbătoreșe Paștele duminică.