Prima pagină » Știri » Peste 80 de angajați ai Ministerului de Interne, condamnați definitiv pentru corupție în 2013

Peste 80 de angajați ai Ministerului de Interne, condamnați definitiv pentru corupție în 2013

Peste 80 de lucrători MAI au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție în 2013, se arată în bilanțul Direcției Generale Anticorupție (DGA), potrivit căruia, de la înființarea acesteia, au fost pronunțate de către judecători peste 1.000 de hotărâri definitive

În dosarele instrumentate de DGA, instanțele au pronunțat, anul trecut, 280 de hotărâri, dintre care 170 hotărâri au rămas definitive.

„Totodată, instanțele au condamnat, în total, 484 persoane, dintre care 247 definitiv. Din rândul persoanelor condamnate definitiv, 83 au reprezentat lucrători ai ministerului”, se mai arată în materialul de bilanț.

DGA a anunțat că, în ceea ce privește „analiza finalității judiciare a cauzelor de corupție instrumentate de DGA de la înființare și până în prezent”, adică în perioada 2006-2013, procurorii au emis 2.005 rechizitorii și au fost pronunțate de către judecători peste 1.000 de hotărâri definitive.

În cei opt ani de activitate a DGA, instanțele de judecată au condamnat în total 2.256 persoane, din care aproape 60 la sută au fost condamnați definitiv.

Din rândul celor condamnați definitiv, 748 au fost lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a mai precizat DGA.

La 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința penală definitivă în dosarul „Angajările ilegale la ISU Dobrogea”. Astfel, din cei 19 inculpați, cinci au primit pedepse cu executare de câte trei ani și șase luni de închisoare, între care și fostul șef al ISU Constanța și membrii comisiilor de angajare, 13 au fost condamnați cu suspendare, iar unul a fost achitat.

Un alt caz de amploare a fost dosarul „Frontiera” din 2011. În urma probelor administrate, la 31 ianuarie 2014, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentințe pentru cei 63 inculpați din lotul Moravița 1 (din care 44 lucrători MAI). Astfel, au fost pronunțate 62 condamnări cu pedepse cuprinse între șase luni închisoare cu suspendare și patru ani cu executarea pedepsei. De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească despăgubiri de peste 33 de milioane lei, reprezentând contravaloarea țigărilor introduse ilegal în țară plus taxele și accizele neplătite.

În dosarul privind lotul Moravița 2, la 29 ianuarie 2014, Curtea de Apel Timișoara a pronunțat, în primă instanță, 27 de condamnări cu pedepse cuprinse între trei ani închisoare cu suspendare și opt ani cu executare. Din cele 27 de persoane, 10 sunt polițiști de frontieră.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și