Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din Brașov, în ultimele două săptămâni au fost confirmate 81 de cazuri de rujeolă, cele mai multe din zonele defavorizate ale județului, unde trăiesc comunități de romi.
„În luna septembrie am avut 126 de cazuri raportate de rujeolă, iar în primele două săptămâni din luna octombrie, 81 de cazuri. Aceste cazuri nu provin neapărat din luna septembrie sau luna octombrie, ele provin dintr-o lună anterioară, dacă debutul este spre sfârșitul lunii, atunci până primim confirmările, raportarea se face pe luna următoare. Practic, în septembrie au fost 126 de cazuri, dar majoritatea provin din luna august. Nu suntem acum la un boom al rujeolei, l-am avut în luna iunie, după care suntem în scădere”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Claudia Bularca, purtătorul de cuvânt al DSP Brașov.
Ea a adăugat că la Spitalul de Boli Infecțioase sunt internați doi pacienți cu rujeolă.
Claudia Bularca a mai spus că majoritatea cazurilor provin din zonele defavorizate, iar DSP a încheiat un protocol cu Asociația Pro Europa, care se ocupă de protejarea drepturilor romilor, din partea căreia așteaptă o centralizare a numărului de copii nevaccinați, în urma căreia, vor fi înființate centre de vaccinare, care să sprijine vaccinarea și mai ales înscriera acestora pe listele medicilor de familie.
„Avem 8.537 de doze de vaccin, în stocul DSP și stoc în teritoriu la medicii de familie. Sunt în continuare părinți care refuză vaccinarea. Vor exista centre de vaccinare în zonele defavorizate, de acolo provin și cele mai multe cazuri de rujeolă”, a adăugat Claudia Bularca