Peste 9000 de posturi din Poliția Română vor fi desființate în contextul unui plan de reorganizare al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). În acest sens, potrivit sindicatelor din Poliție, toate unitățile din țară au fost obligate să transmită la minister toate funcțiile vacante pe care le au, în vederea „radierii” acestora. La rândul lor, oficialii IGPR susțin că, de fapt, este vorba doar despre identificarea unor funcții neocupate care ar urma să fie folosite pentru înființarea unor structuri noi, așa cum sunt Poliția Siguranței Școlilor și Poliția Animalelor.
Conform unui anunț făcut pe site-ul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), secretarul general al MAI a trimis tuturor unităților de poliție o adresă prin care s-a solicitat identifcarea tuturor posturilor vacante și radierea acestora. Iar la nivel național, potrivit unor surse din rândul sindicaliștilor, Poliția are peste 9.000 de posturi vacante.
Sursele citate au precizat că, în contextul crizei financiare provocate de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Interne ar fi fost de acord cu înființarea de noi structuri, însă s-a stabilit, încă de la început, că, pentru acest lucru, nu vor fi înființate posturi noi. Ca urmare, s-a trecut la identificarea tuturor funcțiilor neocupate, pentru a fi trecute pe schemele de persoanl ale noilor unități, inclusiv cele de conducere.
Conform polițiștilor, este vorba, în primul rând, despre Poliția Siguranței Școlilor, care va număra 270 de funcții. În acest sens, va exista o Direcție, care va fi înființată la nivelul IGPR, un Serviciu, ce va fi constituit la Poliția Capitalei, iar fiecare inspectorat județean va avea câte un Birou.
În același timp, va fi nevoie de funcții și pentru viitoarea Poliție a Animalelor, care este, însă, încă sub formă de proiect și nu s-a stabilit deocamdată câți polițiști vor lucra la această unitate.
Un alt proiect, despre care s-a vorbit mai puțin este și înființarea unei noi secții de poliție în București, considerată necesară odată cu creșterea numărului de cetățeni care locuiesc în Capitală.