Peste 900 de hectare de pădure tăiată ilegal la ras în Argeș, într-o zonă protejată

Peste 900 de hectare de pădure tăiată ilegal la ras în Argeș, într-o zonă protejată
Publicat: 01/11/2013, 10:29
Actualizat: 01/11/2013, 10:29

Peste 900 de hectare de pădure dintr-o zonă de protecție din județul Argeș a fost tăiată ilegal la ras, fiind sustras lemn în valoare de 63 de milioane de lei, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul delegat pentru Ape și Păduri Lucia Varga, în urma unei acțiuni de control.

Ministrul Lucia Varga a efectuat, joi, în nordul județului Argeș, o acțiune de control a rapoartelor vizând defrișările ilegale, constatând că au fost afectate 2.000 de hectare de pădure, din care pe 915 hectare pădurea a fost tăiată la ras.

„Am fost în țară în multe locuri unde au fost tăieri necontrolate, dar ce-am văzut astăzi în Argeș este de neacceptat. (…) Soluția în acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este în Parlament și care este contestat de toți cei care au profitat de pe urma jafului din păduri. „, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Lucia Varga.

Ea a mai apreciat că se poate vorbi, în acest caz, „de o anumită protecție din partea politicului”. „Imposibil să tai 915 hectare la ras, să transporți 206.000 de metri cubi, am făcut o socoteală, aproximativ 6.000 de camioane încărcate cu lemn fără să le vadă nimeni”, a mai spus Varga.

Executarea exploatărilor a urmărit doar extragerea arborilor care prezintă valoare economică, suprafețele exploatate fiind în majoritate necurățate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrări de împădurire, informează Departamentul pentru Ape și Păduri.

S-a constatat de asemnea și existența unui „real pericol și pentru siguranța barajelor din zonă și a tuturor lucrărilor de corectare a torenților, prin colmatare și prin acumulări necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare și arbori”.

Pagubele care au fost calculate constau în suprafețe complet despădurite de 915 hectare, de pe care s-a extras un volum de 368.000 metri cubi, fiind întocmite acte de punere în valoare pentru 162.000 de metri cubi (majoritatea de produse accidentale). Din volumul tăiat, au fost transportați ilegal 206.000 de metri cubi în valoare de 63 milioane lei, valoarea acestui lemn, de 31,5 milioane de lei, fiind dublată de faptul că pădurea era în zona de protecție.

Fondul de regenerare și conservare a pădurii a fost astfel lipsit de 34 milioane de lei, transmite Departamentul pentru Ape și Păduri.

Pe lângă aceste pagube din fondul forestier proprietate privată, a mai fost constatată tăierea în totalitate a 4,5 hectare din pădurea statului aflată în administrarea Romsilva prin Ocolul Silvic Domnești din Direcția Silvică Pitești.

Valoarea de reîmpădurire a acestor suprafețe este de aproximativ 2.500 euro/hectar, adică un total de circa 2,28 milioane de euro.

În urma controlului s-a mai constatat că suprafețele defrișate sunt brăzdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legală fiind de 25 grade). Aceste căi au fost construite fără respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare și buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versanților de pe care a fost tăiată și pădurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora împotriva eroziunii și avalanșelor.

Concluzia verificărilor a fost că toate aceste prejudicii au fost posibile prin neîndeplinirea sarcinilor de serviciu conform legii, în primul rând, din partea personalului silvic de la Ocolul Privat Valea Oltului, de la celelalte ocoale din sistemul Romsilva și de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare (ITRSV) Ploiești. Au fost constatate abateri de la Norme de regim silvic ale personalului de la ITRSV Ploiești, personalului silvic din administrație de la Ocoalele Silvice Domnești, Vidraru și Mușetești din Direcția Silvică Pitești, personalului silvic de la Ocolul Silvic Privat Valea Oltului.

Toate aceste abateri și pagube sunt instrumentate în cadrul unor cercetări penale în desfășurare. Pentru fondul de conservare și regenerare aferent, de aproximativ 34 milioane lei, Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură se poate constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului.

Toate acestea au fost depistate începând cu luna octombrie 2012, când s-au efectuat controale în nordul județului Argeș, pentru descoperirea defrișărilor ilegale. În luna iunie 2013 la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, Departamenul pentru Ape, Păduri și Piscicultură a efectuat controale alături de polițiști din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, polițiști criminaliști, jandarmi, cu asistența personalului silvic din cadrul Ocolului Silvic Privat Valea Oltului. Aceste acțiuni au avut ca scop determinarea pagubelor create prin tăieri ilegale și prin neconstituirea fondului de conservare și regenerare a pădurilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...