Prima pagină » Știri » Peste 920 de kilograme de carne găsită la Tarnița. Nu există indicii despre proveniență

Peste 920 de kilograme de carne găsită la Tarnița. Nu există indicii despre proveniență

Peste 920 de kilograme de carne găsită la Tarnița. Nu există indicii despre proveniență
O cantitate de aproximativ 922 de kilograme de carne a fost descoperită în lacul Tarnița și pe malul apei, potrivit unui raport trimis Prefecturii de către DSV Cluj, fiind trimise probe la București pentru identificarea speciei, până în prezent neexistând însă indicii privind proveniența cărnii.

O cantitate de aproximativ 922 de kilograme de carne a fost descoperită în lacul Tarnița și pe malul apei, potrivit unui raport trimis Prefecturii de către DSV Cluj, fiind trimise probe la București pentru identificarea speciei, până în prezent neexistând însă indicii privind proveniența cărnii.

„Cantitatea totală de carne recuperată sâmbătă și duminică și ambalată în 40 de saci este de 922 de kilograme. Din fiecare sac au fost recoltate probe si contraprobe trimise la Institutul de Igienă Publică și Sănătate Veterinară (IISPV) București în vederea identificării speciei. În urma acțiunilor de cântărire au rezultat 26 de saci conținând carnea recuperată în ziua de sâmbătă cu o greutate totală de 586 kilograme și 14 saci conținând carnea recuperată duminică și care au avut o greutate totală de 336 de kilograme. Cantitatea de 922 de kilograme de carne recuperată din zona lacului Tarnița urmează să fie dirijată către o unitate specializată și autorizată spre neutralizare, SC Protan SA Dej”, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Prefectura Cluj, citat de corespondentul MEDIAFAX.

La locul de colectare nu au fost găsite elemente de identificare a cărnii care să ateste producătorul, transportatorul sau „alte indicii care să constituie puncte de plecare în continuarea anchetei”, se arată în comunicatul transmis în urma raportului pe care instituția a primit-o de la DSV Cluj.

„În urma examinării organoleptice s-a constatat o carne de culoare roșie, consistență fermă, cu fibra muscular grosieră, nu prezintă marmorare și perselare, aspectul exterior și de profunzime al cărnii atestă caracteristici pentru o carne proaspătă în stare umedă. Pentru estimarea impactului privind contaminarea cu germeni patogeni, s-au recoltat probe pentru investigarea prezenței germenilor patogeni din genul Salmonella, Listeria, E. Coli verotoxigen și Campylobacter”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Cluj.

Reprezentanții Prefecturii Cluj susțin că toți agenții economici din domeniu sunt controlați în vederea identificării provenienței cărnii.

La sfârșitul săptămânii trecute, sute de kilograme de carne congelată au fost descoperite aruncate pe malul lacului Tarnița, din județul Cluj, și în lac, Poliția și Direcția Sanitar-Veterinară Cluj declanșând o anchetă în acest caz. Directorul DSV Cluj, Nicolae Pivariu, declara că din primele informații reieșea că nu este vorba despre carne alterată.

În acest caz au fost prelevate probe de apă din lacul Tarnița pentru a se verifica în ce măsură aceasta ar fi fost infestată, ținând cont că lacul este cel care alimentează cu apă municipiul Cluj-Napoca.

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, ceruse, duminică, Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Cluj controale „la sânge” la procesatorii și depozitele de carne din județ, afirmând că este „inadmisibil” ca aproximativ o tonă de carne congelată să fie depozitată și autoritățile să nu știe. El spunea că are informații potrivit cărora ar funcționa în județ și depozite ilegale de carne și a cerut verificarea datelor, avertizând că este vorba despre „situații penale”.

El ceruse DSV Cluj să îi prezinte, luni dimineață, un raport asupra situației de la lacul Tarnița.

La rândul său, șeful Laboratorului Sanitar-Veterinar Cluj, Marian Mihaiu, declara că pe baza aspectului cărnii găsite în lacul Tarnița, a structurii fibrei, aspectului grăsimii și a consistenței acesteia „subscrie pentru carne de cal”.

Citește și