Peste patru tone de pește cu durata valabilității depășită, retrase de la comercializare

Publicat: 17 04. 2014, 17:04
Peste patru tone de pește cu durata valabilității depășită au fost retrase de la comercializare după un control al comisarilor Protecției Consumatorilor în județul Prahova, în urma controalelor constatându-se că jumătate din cantitatea de pește controlată nu este sigură pentru consumul uman.

Potrivit unui comunicat dat publicității, joi, de Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Prahova, 38 de agenți economici care se ocupă cu vânzarea sau procesarea peștelui au fost controlați, în prima săptămână a acestei luni, în urma verificărilor fiind date amenzi în cuantum total de 195.000 de lei și fiind retrase de la comercializate peste 4,5 tone de carne de pește, reprezentând peste jumătate din cantitatea totală de pește controlată.

Astfel, potrivit sursei citate, comisarii de la Protecția Consumatorului au verificat 9.193 de kilograme de produse, constatând abateri în ceea ce privește 4.670 de kilograme din peștele controlat. Cantitatea de 4.385 de kilograme de pește au fost retrase definitiv din circuitul destinat consumului uman după ce comisarii CPC Prahova au constatat că peștele avea durata valabilității minimale depășită, în unele cazuri fiind găsit pește cu semne vizibile de alterare, care era expus pentru vânzare.

Nereguli au fost depistate și la o fabrică de produse din pește, unde au fost găsite cantități de pește congelat, deși producătorul prevedea temperaturi de depozitare între zero și patru grade Celsius, iar decongelarea peștelui nu se făcea în condițiile prevăzute de lege, carnea fiind plasată pentru a fi decongelată pe holurile fabricii.

De asemenea, comisarii au descoperit nereguli și în ceea ce privește informațiile pe care comercianții sunt obligați să le furnizeze cumpărătorilor, cum ar fi faptul că în magazine nu era trecută data de expirare a produselor, iar prețurile nu erau afișate la loc vizibil.