Pește Piranha descoperit în Crișul Repede: „Sper să fi fost un accident, specia asta este un pericol pentru ecosistemul indigen”
Garda de Mediu Bihor a declanșat o anchetă după ce un pescar a găsit un pește din specia piranha în râul Crișul Repede, pe raza orașului Oradea.
Peștele găsit nu era viu, însă comisarii de mediu se tem că cineva ar fi putut arunca vreun pește din această specie, în pârâul termal care curge în mincipiu, unde peștii ar fi avut condiții de supraviețuire.
Peştele, un Piranha cu burtă roşie, a fost găsit miercuri, în apropiere de Podul Centenarului, din Oradea, de către Catalin Prichici, un pescar și ecologist din Oradea.
Peştele era mort, cel mai probabil pentru că temperatura apei a coborât sub 10 grade, iar Piranha sunt răpitori de apă dulce care vieţuiesc în apele calde din America de Sud.
Garda de Mediu Bihor va începe să facă verificări în apele din zonă
„Sper să fi fost un accident. Peştele a fost aruncat, recent, în Criş, probabil de un colecţionar de peşti exotici. Vom încerca să găsim persoana, pentru că această specie este un pericol pentru ecosistemul indigen, iar amenda pentru astfel fapte este între 7.500 lei şi 15.000 lei”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.
Astfel încât, începând de vineri, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor vor face o verificare pe cursul pârâului termal Peţa, în Oradea, unde se găsesc mai multe specii protejate prin lege.
„Vom verifica să nu cumva să fi fost aruncaţi şi în Peţa, căci aici ar avea condiţii de supravieţuire şi, fiind răpitori, ar face ravagii printre speciile indigene”, a spus Şerbănescu.