Un sfert din adolescenții care ascultă muzică tare în căști și jumătate dintre tinerii care frecventează cluburile de noapte cu muzică zgomotoasă riscă să-și piardă auzul, avertizează un studiu recent.
O echipă internațională de cercetători estimează că 24% dintre tinerii cu vârste între 12 și 34 de ani ascultă muzică pe dispozitive de ascultare la un „nivel riscant”, într-un studiu publicat în revista BMJ Global Health.
Autorii studiului, care au trecut în revistă zeci de cercetări în mai multe limbi, oferă următoarea limită de siguranță: la 80 de decibeli și timp de 40 de ore pe săptămână.
Orice expunere prelungită la sunete de peste 80 de decibeli pune în pericol sănătatea auzului.
O conversație liniștită la bibliotecă are cam 25 de decibeli, iar zgomotul traficului pe o stradă aglomerată poate ajunge la 60 de decibeli.
Zgomotul dintr-un club de noapte și sunetul unui burghiu pot depăși 100 de decibeli.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că auzul este afectat de intensitatea zgomotului și de perioada de expunere la el.
Astfel încât, persoanele care ascultă 15 minute de muzică în căști sunt expuse la același nivel ca muncitorii industriali în opt ore de muncă într-un mediu unde sunt 85 de decibeli.
Iar volumul la care se ascultă muzica în căști de obicei este undeva între 75 și 105 decibeli, ceea ce prezintă un semnal de alarmă pentru OMS.
The Guardian citează un membru al Societății Spaniole de Otolaringologie, care recomandă ca dispozitivele portabile cu muzică să nu fie folosite mai mult de 60 de minute o dată – și doar la 60% din intensitatea maximă: „Dacă auzi muzica din căștile vecinului de călătorie cu metroul, înseamnă că respectivul ascultă prea tare”.
Specialistul mai îndeamnă tinerii să nu nege problemele de auz.
El îl oferă drept exemplu pe rockerul Brian Johnson de la AC/DC, care a recunoscut că problemele cu auzul l-au obligat să anuleze anumite concerte, potrivit Theguardian.com.
„Practicile de ascultare periculoasă sunt foarte răspândite la nivel mondial și pot expune la riscul de pierdere a auzului peste 1 miliard de tineri. Aceste constatări evidențiază necesitatea urgentă de a implementa o politică concentrată pe obiceiurile de ascultare sigure la nivel mondial, pentru a promova prevenirea problemelor de auz sau pierderea acestuia”, spun autorii studiului.