Giulgiul din Torino, o bucată de pânză de in despre care credincioșii creștini afirmă că ar fi veșmântul în care a fost înmormântat Iisus Hristos, va putea fi admirat în cadrul unei expoziții pentru public care va rămâne deschisă până pe 24 iunie.
Primii vizitatori au putut să vadă giulgiul imediat după slujba de duminică, ce a avut loc la Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul din Torino.
Având pe el imprimată imaginea unui bărbat care pare să fi fost crucificat, giulgiul a fost datat la sfârșitul secolului al XIII-lea, alimentând astfel teoriile potrivit cărora ar fi un fals medieval.
Cu toate acestea, giulgiul și-a păstrat caracterul mistic pentru numeroși credincioși, în parte pentru că oamenii de știință nu au putut să stabilească cu exactitate felul în care a fost creată acea imagine cu chipul lui Iisus.
Biserica Catolică nu mai susține în mod oficial faptul că trupul lui Iisus ar fi fost învelit în acel giulgiu și nici faptul că o serie de miracole ar fi stat la baza apariției imaginilor cu chipul Mântuitorului.
Totuși, liderii catolici recunosc valoarea simbolică a relicvei, pe care o consideră o reprezentare importantă a suferinței lui Hristos.
Autoritățile italiene mizează pe expunerea giulgiului în Catedrala din Torino pentru a stimula economia locală într-o perioadă în care Italia traversează o perioadă dificilă.
Atunci când giulgiul a fost expus pentru ultima dată în public, în anul 2010, peste 2 milioane de persoane au venit să îl vadă.
Papa Francisc a aprobat această expoziție pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea sfântului Giovanni Bosco, un preot romano-catolic din secolul al XIX-lea, care și-a dedicat întreaga viață educării copiilor săraci din Torino, un oraș proaspăt industrializat în acea epocă.
Papa Francisc, care are rude în regiune, va vizita orașul Torino și expoziția în perioada 20 – 21 iunie.
Giulgiul va fi expus timp de 12 ore pe zi, între orele locale 07.30 și 19.30, și va putea fi admirat contra unei taxe de intrare și pe baza unei rezervări prealabile, care poate fi făcută pe site-ul www.sindone.org și la un call center specializat.
Vizitatorii au voie să rămână doar câteva minute, fiecare, în fața giulgiului, dar vor putea să afle mai multe detalii despre acest obiect într-o expoziție adiacentă.