De Florii se mănâncă pește, este a doua dezlegare la pește din Postul Paștelui. Așa că piețele și magazinele cu specific au fost pline. Prețurile prea mari au redus, totuși, porțiile românilor.
În medie, în funcție, de specie, peștii sunt mai scumpi cu peste 20% față de anul trecut.
În Hala Obor din Bucureşti, oamenii mișunau printre tarabe, căutând prețuri cât mai accesibile.
Cu banii pregătiți, clienții au avut de unde alege.
„Cumpăr Pește. Novac, că asta îmi place, depinde cum îl faci, la grătar, prăjit, e bun oricum! Pentru mâine, că e sărbătoare, se mănâncă pește”, a spus un cilent.
Unii români știu și după ce criterii ar trebui ales cel mai bun și proaspăt pește, deci, trebuie să te uiți la anumite lucruri atunci când vrei să îl cumperi.
„La culoarea lui! În primul rând, dacă e închis la culoare, e cam vechi”, a spus un român, potrivit Protv.
Și prețurile sunt mai mari față de anul trecut, în medie cu 22 de procente, potrivit datelor INS.
La tarabe, un kilogram de crap sau păstrăv costă 28 de lei, dorada 41 de lei, iar șalăul cu trei lei mai mult.
Cel mai scump este somnul, rondelele ajung la 95 de lei, iar cel file se vinde cu 110 lei kilogramul.
„Cam piperat acum, de săptămâna viitoare îl găsim mai ieftin, dar pentru mâine, o bucățică și asta e situația, câte puțin din fiecare, că e mai greu, luăm ca să ne facem pofta, suntem pensionari, la noi nu se ajunge bugetul”, a spus un pensionar.
„Oamenii preferă să dea 20 de lei pe doi pești, dacă anul trecut, cumpărau cinci cu acei 20 de lei – a rămas același buget, dar cantitatea de pește este mai mică”, a spus un comerciant.
În magazinele de profil, care aduc pește sălbatic de captură din Marea Mediterană, clienții și-au rafinat gusturile.
„Au învățat să facă diferența între sălbatic și fermă și aleg varianta cea ce mai sănătoasă, captură – biban, dentex, undiţar – limbă de mare, din aceeași familie cu calcan, un pește foarte bun- dentex, supranumit și regele mediteranei din familie cu dorada roșie – peștele undiţar, carne albă fără oase, foarte bun în sos”, a precizat un manager de restaurant.